У селі Моринці, що на Звенигородщині, військовий Володимир Маломуж за допомогою зварювального апарата заблокував двері до церкви, у якій править службу нібито проросійський священик. За словами Маломужа, настоятель раніше не хотів відрікатися від московського патріархату. Пише сайт “Про все“.

“Цей священик сказав, що “давав клятву на вєрность царю й отєчєству”, – розповідає військовий. – Це було чи то в 2014 чи то в 2015 році. Це чув я та інші депутати, які просили його перейти з паствою до української церкви. Коли ми воювали за приміщення, бо заборонити віросповідання ніхто не може, то нам надали документи, що там немає московського патріархату. Просто УПЦ. Їх мали виселити ще до 5 травня. На попередження не реагували. Нещодавно я приїжджав у відпустку з Херсонщини. Подивився на це все, взяв “електрозварку” і заварив там двері. Староста викликала поліцію, але на той момент я вже був на позиціях”.

У селі захищають священика, говорить Володимир.

“В селі маніпулюють, що в священика багато діток, що він тихенький та ніде не виступає, – продовжує чоловік. – В Ірпіні теж сиділи й мовчали, поки кацапи не зайшли. А потім з’явилися списки сімей атовців та зґвалтовані жінки. І ці так само сидять, вичікують”.

Нещодавно Звенигородська міська рада заборонила на своїй території діяльність Української православної церкви московського патріархату.

Раніше про аналогічну заборону на території країни міськрада звернулася до керівництва держави. Ініціатором став Володимир Маломуж, який також є депутатом.

Міський голова Звенигородки Олександр Саєнко заборону УПЦ МП називає політичною.

“Це політичне рішення, – коментує Саєнко. – Ми знаємо про правові наслідки, але й знаємо про настрої на передовій. Тому й ухвалили таку заборону”.

Загалом, у Звенигородській громаді є ще десяток церков московського патріархату.

“Саме на них поширилася заборона, – пояснює Маломуж. – Ми запрошували настоятеля звенигородської церкви. Міський голова просив переходити того до української. Він нібито відповів, що такого ніколи не буде”.

Настоятель Свято-Преображенського храму у Звенигородці це рішення коментувати не захотів. За документами, парафія належить до УПЦ. В гугл-картах досі відображається, що церква – московського патріархату.