Кораблі РФ скоїли агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України, зокрема один український корабель був протаранений російським судном.

«Три доби тому чітко виклав, що мало робити військове керівництво в Азовському морі для захисту наших суден і моряків», — реагує на події Валентин Наливайченко на своїй сторінці у Facebook.

Лідер Руху «Справедливість» повідомив, що незважаючи на 15-годинний акт агресії РФ, ні президент, ні військове керівництво не наважуються дати відсіч.

«Мають діяти рішуче, досить боягузливо ховатися у своїх резиденціях. Агресор має бути зупинений», — наголосив Валентин Наливайченко.

Політик переконаний, що з точки зору національної безпеки України зараз дуже важливо перейти в наступ і захищати наші торговельні інтереси і в Азовському, і в Чорному морях. На найвищому рівні в міжнародній морській організації необхідно ставити питання руба та вимагати:

  1. Російська Федерація має припинити економічний та військовий тиск в Азовському морі.
  2. В українські порти Маріуполь і Бердянськ слід запросити міжнародну моніторингову місію та разом з міжнародною спільнотою відновити режим нормальної роботи українських морських портів.
  3. Разом з міжнародною моніторинговою місією Україні ініціювати виключення Росії з Міжнародної морської організації та ініціювати санкції до всіх суден під російським прапором в усіх міжнародних портах.
  4. Прискорити створення в Маріуполі та Бердянську українських морських баз.
  5. Перейти до військово-морського супроводження торговельних суден в Азовському та Чорному морях.

«Вважаю, що Україні треба ініціювати спільне військово-морське патрулювання та супроводження торговельних суден разом з країнами-членами НАТО: Туреччиною, Болгарією, Грецією (нашими природними союзниками захисту спільних морських інтересів)», — пояснює лідер Руху «Справедливість».