Цього року на Черкащині з’явились нові герої, про яких почула вся Україна. До Дня захисту дітей, який святкують 1 червня, сайт vikka.ua підготував ТОП-5 юних черкащан, які у 2018 році прославили рідний край визначними вчинками та досягненнями.

На початку лютого на телеекранах українців з’явився хлопчик Юрчик із села Майданівка на Звенигородщині, якого тепер впізнають на вулицях будь-якого міста країни. Батько-одинак Юрій Шпілька взяв участь у ризикованому соціальному проекті “Наречена для тата”.

Більше двох місяців телемани спостерігали за життям черкащан. Таня Сириця з Черкас, яка стала “нареченою” для самотнього батька, звикала жити в селі, будувати стосунки з чоловіком і головне – знаходити спільну мову з маленьким Юрчиком.

Хлопчиком захоплювались і поважали. Він демонстрував неабияку мудрість у свої 8 років. Називав Таню мамою, допомагав їй по господарству і давав доречні поради.

На щастя, пара зуміла побудувати міцні стосунки на телешоу і залишилася разом після зйомок. Зараз у Тані та Юрчиків повноцінна і щаслива сім’я.

blank

23 березня у Палаці спорту “Будівельник” прославився ще один юний черкащанин. 13-річний уболівальник “Черкаських Мавп” виграв 93 тисячі гривень одним лише кидком. Максим Грицьков влучив у кошик з центру поля і зірвав фантастичний джекпот. Це шалена перемога, оскільки вже протягом багатьох матчів виграти нікому не вдавалося і щоразу сума зростала.

blank

Юний щасливчик – вихованець та капітан команди БК “Черкаські Мавпи-2004”. Придбав квиток на гру онлайн і випадково потрапив у систему відбору.

“Коли я влучив, мозок неначе вимкнувся. Це був неймовірний сплеск емоцій, я не відразу прийшов до тями”, – ділиться емоціями Максим.

Ця подія набула розголосу на всю країну. Хлопець отримав дуже багато привітань і підтримки. Особливо він порадував батьків, адже зміг довести всім, що займається баскетболом не дарма.

Всеукраїнське визнання цього року здобув і черкаський школяр Єгор Білокінь. Дев’ятикласник гімназії №9 взяв участь в олімпіаді з робототехніки, на яку з’їхались кількасот юних науковців зі всієї країни.

blank

Діти підготували та запрограмували своїх роботів і боролися за перемогу в різних номінаціях. Учасники також представляли роботів, які змагалися в автономне та дистанційне робо-сумо і слалом. Робо-сумо – це змагання, коли роботи борються один із одним на полі, їх завданням є виштовхати суперника з поля. У слаломі робот має проїхати певну дистанцію, не з’їхавши з неї і не заваливши “ворота”, що розташовані на шляху.

Черкащанин виборов третє місце змагань роботів зі слалому і отримав бронзову нагороду.

blank

П’ятикласник Черкаської гімназії №1 Нiкiта Магльований, тим часом, прославив Черкасизавдяки шахам і виграв у фестивалі 10 тисяч гривень.

Фестиваль колективних фахів проводився в обласному центрі вперше і викликав у містян неабияке зацікавлення. Сотні людей з двох частин мiста грали на однiй колективнiй дошці, а переможецм виявився школяр Нiкiта Магльований. Він отримав у MASSChess – “Битвi за Черкаси” головний грошовий приз.

blank

11-річний хлопчик, першорозрядник, який займається у шаховому клубі “Дебют” з тренером Олексієм Григор’євим, таким чином переміг у нелегкій, цікавій та інтелектуальній боротьбі.

П’ятірку відомих і юних закриває один із найхоробріших і наймужніших – восьмикласник зі Шполи Олександр Кажукало. Саме він забув про відчуття страху і опинився в небезпеці, рятуючи дівчину, яка тонула.

Інцидент трапився нещодавно, 24 травня. Черкащани не перестають дякувати хлопцю, ЗМІ продовжують писати про героїзм юнака. За цей подвиг підлітка номінували на звання “Герой-рятівник року”.

blank

Відомо, що Олександр повертався разом із друзями додому після відпочинку на міській водоймі і почув крик про допомогу. Хлопець негайно направився до ставка і вже за кілька хвилин витягнув дівчину з водойми.

Певно, що найбільше черкащанину завдячують рідні дівчини, а батьки відчувають гордість, як вся Україна і Черкащині зокрема.

Маємо надію, що кількість досягнень і відважних вчинків на Черкащині завжди зростатиме. Нами пишатиметься не лише Україна, а цілий світ.