У Черкасах близько 40 багатоквартирних будинків вже уклали договори на експлуатацію складових газорозподільної системи та обслуговування газопроводів та газового обладнання в кожній окремій квартирі.

Про це у коментарі виданню “18000” повідомив директор ПАТ «Черкасигаз» Сергій Буян.

Нагадаємо, 31 березня газопостачання припинили до будинку на вулиці Амброса, 7. Причина схожа із попередніми – втручання сторонніх осіб в роботу системи.

У соцмережах черкасці повідомляли і про відсутність газопостачання на Толстого, 46. На підприємстві ж повідомляють, що інформація по цьому будинку відсутня.

– У нас більше 40 будинків багатовкартирних уклали договори. Із цих 20 – ОСББ, – говорить Сергій Буян.

За його словами, із 1 травня повністю вступить в силу новий закон “Про житлово-комунальні послуги”, який передбачає що багатоквартирні будинки обслуговуються на підставі договорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будинки-заручники: “Черкасигаз” скористався “хуліганським” відключенням ОСББ від мереж і вимагає нові договори

– До 1 травня усі багатоквартирні житлові будинки повинні  укласти з якоюсь організацією договори на  обслуговування мереж на будинку і обслуговування газових мереж від лічильника у квартирі. На сьогодні в частині газорозподільних мереж “Черкасигаз” єдине підприємство, яке має право на виконання таких робіт. З 1 травня – будь-яка інша компанія, що має відповідні ліцензії, – пояснює директор ПАТ.

Нагадаємо, як ми раніше писали, в усіх будинках, які лишилися без газопостачання, в оголошеннях від “Черкасигазу” вимагають укласти два договори: на експлуатацію складових газопрозподільної системи та обслуговування газопроводів та газового обладнання в кожній окремій квартирі.

– Перший – це договір на обслуговування тих мереж, які знаходяться на будинку та перебувають у загальній власності. Другий – з кожною окремою квартирою, яка споживає природній газ. Це договір на обслуговування мереж від лічильника до крану, – пояснює директор підприємства.

Перший договір укладається із власником, балансоутримувачем, орендарем або управителем. Другий – з власником квартири.

– У більшості ОСББ є акти передачі від СУБів їм на баланс обєктів. Тому вони по-суті є балансоутримувачами, – говорить Сергій Буян.

Як повідомляли 18000 раніше, Газовий кодекс не забороняє подачу газу за відсутності договору на технічну експлуатацію. На підприємстві підтверджують цю інформацію, але пояснюють, що у свою чергу законодавство не передбачає процедуру запуску газу за відсутності цих документів.

Окрім того на підприємстві стверджують, що для повторного пуску газу потрібно підписати акт балансового розмежування. Із цим також виникають проблеми.