Складно самостійно опрацьовувати нові теми, візуально сприймати інформацію, відсутні навички самостійного навчання або ж бракує часу. З такими проблемами зіштовхнулися школярі та педагоги, які четвертий рік навчаються за змішаною системою через пандемію, часті замінування та повномасштабну війну, розповіла Суспільному начальниця управління держслужби якості освіти області Оксана Компанієць.

За допомогою екрану та інтернету вивчають геометрію учні Оксани Кобильник. Працює педагог в учительській і жартує, що вже зрослася з ноутбуком. У школу до неї прийшли двоє одинадцятикласників для консультації.

Дар’я Цимбаліст математику обрала пріоритетною для складання ЗНО: “Я готуюся із репетитором, і вчителька нам допомагає готуватися до ЗНО, також сама дивлюся деякі навчальні відео. Пріоритетним для вступу я обрала менеджмент, або якусь економічну спеціальність”.

Для її однокласника Єгора Волошина вивчення математики теж потрібне для вступу. З його слів, щотижня у них три уроки цього предмету і це вперше з 1 вересня він прийшов до школи: “Особисто для мене краще навчатися очно, тому що це живе спілкування. Приємніше бачити своїх однокласників наживо, і хотілось би, щоб все закінчилося скоріше”.

Хлопець зауважив, що за таких умов здатен самостійно підготуватися до ЗНО: “У більшості випадків я заходжу в інтернет і дивлюся там всі завдання. Дуже багато відеороликів і вчителів, які можуть пояснити, як там використати ту чи іншу формулу. Загалом одному можна добре підготуватися до ЗНО, без репетиторів”.

Натомість його вчителька Оксана Кобильник зазначила: за учнями та шкільною дошкою сумує: “Я люблю бачити дітей і спілкуватися з ними. Я люблю працювати зі старшими дітьми, вони вже дорослі, можуть відстоювати свою думку. Але такі реалії, що мусимо працювати дистанційно”.

Зі слів Оксани Вікторівни, два уроки геометрії та один алгебри на тиждень – замало: “Математика — це уміння, як і письмо, як і англійська мова, як і будь-що. А за одну годину намагаєшся пояснити, намагаєшся закріпити, намагаєшся спитати, а часу все-таки бракує. Я дітям казала, що не вчу їх математики, я хочу навчити мислити”.

Вмотивовані до навчання діти здатні успішно опановувати предмет, у протилежному випадку – будь-яка форма навчання не приноситиме результатів, додала пані Оксана: “Діти зараз можуть навчатися і без вчителя, якщо є дуже добра база: початкова школа і середні класи, і база — сильна, то діти можуть брати інформацію будь-де”.

На сьогодні неможливо точно виміряти рівень освітніх втрат під час дистанційки, прокоментувала начальниця управління держслужби якості освіти області Оксана Компанієць. Орієнтуються поки що лише на ту інформацію, яку надають вчителі: “Насамперед це стосується точних дисциплін: математики, хімії, фізики. Тут про освітні втрати говорять від 45% до 60% вчителів. Вміти навчатися – це одна із тих компетентностей, яку мають діти формувати в закладі освіти, тобто над цим саме вчителі й школи повинні працювати”.