До 1 квітня державники, зокрема і черкаські, мали подати електронні декларації до єдиної системи. У подібному форматі про свої статки чиновники звітують вже не вперше. Ми перевірили фінансові звіти працівників Черкаської міськради, порівняли минулорічні і цьогорічні статки, про суттєві та найбільш цікаві зміни –  читайте далі.

Продаж елітних авто доньці та нові кредити

Родина черкаських чиновників Черкаської міськради Лілії та Сергія Маліщуків оприлюднила декларації про доходи за 2017-ий рік. Лілія Маліщук працює директором департаменту організаційного забезпечення, а її чоловік Сергій Маліщук обіймає посаду заступника начальника відділу “Оперативна служба”. Серед головних змін – продаж авто Range Rover та Porsche Cayene.

blank

Лілія Маліщук за 2017-ий рік декларує земельну ділянку на 1000 кв м, яка перебуває у власності чоловіка. На цій ділянці розташований об’єкт незавершеного будівництва – житловий будинок на 494 кв м.

Також у власності чоловіка є автомобіль Hyndai 2008 року випуску.

Чиновниця декларує свою та чоловікову заробітну плату – 378 та 285 тис грн та пенсії, а також профспілкові виплати. Тоді як у 2016-му чиновники на двох заробили 220 тис грн заробітної плати, також Лілія Маліщук отримала 35 тис грн пенсії.

Нові кредити

Дружина декларує споживчий кредит Сергія Маліщука в розмірі 99 328 грн.

Серед фінансових зобов’язань чиновниця вказала сплачені в рахунок позики 9 310 дол США та 1048 дол США за позику, яку чоловік взяв ще в 2007 року.  А також декларують сплачені 22 880 грн штрафу за користування кредитом.

У 2017-му родина сплатила 12232  та 8767  грн за вже новий кредит.

У формі змін від 15 березня 2018-го йдеться про взяття Сергієм Маліщуком кредиту в сумі 110 тис грн, тоді як 5 жовтня 2017-го та 20 березня 2018-го про кредити на 99 і 98 тис грн вже від іншого банку.

Продаж люксових авто

Нагадаємо, що минулоріч  Сергій Маліщук отримав подарунок вартістю 887 тис грн в негрошовій формі від Бабій Марини Сергіївни, яка є його донькою.

У коментарі нашому виданню раніше Лілія Маліщук повідомила про те, що у 2016-му була продана  нерухомість в одному з обласних центрів за 900 тис. грн.

Після цього родина придбала два люксових авто: Range Rover 2012 року випуску  та Porsche Cayene 2011, якими ніби то користувалася донька. Обидві автівки згідно декларації коштують 804 тис. грн. Середня ринкова вартість подібних транспортних засобів коливається в районі 48-50 тис. доларів.

У 2017-му ж автівки продали на загальну суму 2 млн 70 тис грн. Покупцями виявилася та ж Марина Бабій та Віталій Мисник, який є бізнес-партнером Марини, – йдеться у формах змін до декларації Сергія Маліщука від червня 2017-го, де зареєстрував дохід від відчуження рухомого майна

Додамо, що Бабій Марина Сергіївна офіційно зазначена засновником та директором ТОВ “Вортекс Плюс”. Раніше пані Марина також керувала ТОВ «М.А.Л. Компані», яке в жовтні 2017-го змінило назву на ТОВ “ХАРКІВСЬКИЙ ХОЛОДОКОМБІНАТ” та власника – на Чжоу Бо. Остання згідно інформації сайту Youcontrol протягом 2014, 2015 зазнавала збитків, а в 2013 році мала прибуток  в розмірі 500 тис грн.

Авто від матері та відсутність власної нерухомості

Поки родина Маліщуків розпродала авто своїм же родичам, інший чиновник мерії почав їздити на «LEXUS».

Очільник департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Артур Савін, який до 15 березня був відсторонений від посади, напередні нового року набув право користування автомобілем «LEXUS RX 350». Про це йдеться в декларації за 2017-ий.

blank

Нагадаємо, у листопаді оперативники СБУ та ГПУ взяли Савіна на хабарі в 105 тисяч гривень. Чиновник вийшов з-під варти за заставу в 104 тисячі гривень. Прокуратура області проінформувала, що наприкінці грудня 2017-го року посадовцю міськради вдруге повідомлено про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

16 березня Савін знову приступив до виконання обов’язків.

Як йдеться у декларації, громадянка Тетяна Хайрітдінова – мати чиновника –  надала авто у безоплатне користування.

Зазначимо, що Тетяна Хайрітдінова є засновником 5 підприємств:  ТОВ “Натуральні продукти України», ТОВ “Україна Агро Комфорт», ТОВ «Україна Агро Плюс», ТОВ «Агро-Україна Нова», ПП «КОМПАНІЯ “ДЕ-ЛЮКС-ПЛЮС».

Серед нерухомого майна Савін декларує земельну ділянку в Геронимівці, яка перебуває у власності дружини, право на користування житловим будинком в Черкасах та квартиру в обласному центрі, власницею якої на 50% також є дружина Віта.

У графі «Цінні папери» чиновник записав акції аграрного товариства «Україна».

Серед джерел доходу, згідно фінансового звіту, родина Савіних має заробітну плату, дружина декларує також дохід від підприємницької діяльності в сумі 66 тис грн.

Додамо, 28 грудня 2017-го Віта Савіна перестала бути власником ТОВ «Україна Агро Комфорт», натомість керуватиме ТОВ Ольга Суховицька.

Тоді як Віра Суховицька надала Савіним право на користування житловим будинком в Черкасах.

Також подружжя позичило 630 тис грн третім особам.

У порівнянні із декларацією 2016-го року, в документі за 2017-ий з’явилися квартира в Черкасах, якою на 50% володіє дружина. Хоча це право вона набула ще у 2003-му році.

У 2016-му Савін декларував право користування на інший LEXUS GX 460, вже 2011 року випуску.

Також минулоріч Савін декларував дохід від відчуження нерухомого майна в сумі 108 824 грн та 814 600 грн. Джерело доходу – від Тетяни  Хайрітдінової.

Дохід від підприємництва декларувала і дружина Віта – 127 450 грн.

Родина зазначала у 2016-му і готівку – 380 тис грн та позичені третім особам кошти в сумі 300 тис грн.

Нове авто із зарплати

Обзавівся автомобілем і начальник відділу розвитку конкуренції – заступник директора департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Олександр Барабоха.

blank

У формі змін до декларації за лютий 2018-го року йдеться про набуття права власності на авто «BMW 328і» 2012 року випуску за 180 тис грн.

Середня ринкова вартість подібних транспортних засобів коливається в районі 22 тис. доларів.У порівнянні із 2016-им роком декларація не змінилася.

Серед нерухомого майна Барабоха декларує 33% власності квартири в Черкасах, із джерел доходу – заробітна плата 417 540  грн.

Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Руслан Донець задекларував у 2017-му право на користування квартирою в Черкасах та право водіння автомобілем «VOLVO XC90» 2016-го року випуску.

Право водіння на авто, що належить третій особі, чиновник набув 3 лютого, а вже наступного дня патрульні склали на нього протокол за нетверезе водіння.

Серед доходів чиновник вказав заробітну плату 304 тис грн.

Дружина Оксана має готівку, однак сума у фінансовому звіті не вказана.

Обзавівся автівкою і очільник управління житлово-комунального господарства Департаменту ЖКК  Сергій Танюк, який раніше очолював «Придніпровську СУБ» та був радником міського голови.

blank

У декларації за 2017-ий вказав авто «TOYOTA CAMRY» 2006-го року випуску, право власності на яку набув у червні 2017-го. Її продала Танюку чинна очільниця «Придніпровськогої СУБ», сестра вбитого депутата Михайла Бінусова – Марія Бінусова.

Також Марія Бінусова спільно із сином Сергія Танюка – Віталія – володіла ПП “Придніпровська СУБ”, проте у вересні цього року власником підприємтва став Анатолій Пацьора.

До нерухомого майна записав квартиру сина та квартиру у спільній власності сина і дружини.

Дружина Тетяна володіє корпоративними правами ПП “СВІТ-ОІЛ”, як йдеться в ЄДР, основний вид діяльності – «Оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів».

Серед джерел доходу родина вказує заробітну плату і пенсію Сергія та зарплату і пенсію дружини Тетяни на загальну суму 516 тис грн.

Зазначимо, що від «Придніпровської служби утримання будинків», отримує зарплату та гонорари і дружина Тетяна.

Син – Віталій Танюк – отримав зарплату від ТОВ  “Гера Вест” та дохід від надання майна в оренду на суму 22 тис грн.. А також дохід від відчуження рухомого майна – 92 846 грн.

Сергій Танюк у банках розмістив 449 EUR, 3768 USD і 2 696 грн.

Мільйонні борги

Мільйонні борги надекларував начальник управління вуличної інфраструктури департаменту ЖКК Сергій Отрешко.

blank

Відтак у графі «Фінансові зобов’язання» чиновник вказав позик на загальну суму 2,5 млн грн. Сплативши за них у 2017-му близько 130 тис грн.

Дружина Олена має дохід від підприємницької діяльності в сумі 895 120 грн. Як йдеться в ЄДР, Олена Отрешко зареєстрована як ФОП, основний вид діяльності – «Роздрібна торгівля іграми та іграшками в спеціалізованих магазинах».

Серед грошових активів родини – 10 тис грн на банківських рахунках та 11 тис дол готівкою.

У розпорядженні Отрешки мають три авто – 2 «NISSAN» та «CHEVROLET»  і катер.

До об’єктів нерухомості родина записала земельну ділянку у Свидівку на 754 кв м, квартиру в обласному центрі, майстерню та орендований житловий будинок та право користування квартирою на 48,4 кв м.

У 2016-му дружина Олена Отрешко декларувала і дохід від підприємницької діяльності – 839 467 грн. Натомість не йшлося про готівку в 11 тис дол..