Волонтер із села Шампань, на Черкащині, Руслан Бойко веде інформаційну війну проти росіян з антиукраїнською позицією та сепаратистів з Донбасу. Для цього виходить з ними на відеозв’язок. Займається цим третій рік. Майже кожен опонент погрожує його знайти та вбити. Розповідає Анатолій Бузина у виданні “Вісті Черкащини”.

– В цьому чаті часто трапляються п’яні, – розповідає Бойко. – На задньому фоні можна бачити брудні оселі із страшними стелями, старими радянськими розетками та електрикою. І вони всі мені розповідають, що «українців треба вбивати, бо немає такої національності». Людина згодна ризикувати життям, аби поміняти свою хату на мою. Їм скажуть по телевізору, аби йшли на українців – підуть. І вже восьмий рік це роблять. Вони «вагітні» війною. У нас гасло – «Ніколи знову», а в них – «Можемо повторити».

Жоден співрозмовник не визнає, що їхні співвітчизники воюють на території України, каже волонтер. Навіть після наведених доказів протилежного.

– Кожен з них це знає, – продовжує Бойко. – Коли розмовляю з ними, стверджують, що це ми самі з собою воюємо. Я починаю їм доводити, використовуючи різні відео. Є в росіян військовий, нагороджений відзнакою героя. Вікіпедія навіть пише, що він загинув в українському селищі Сміле під час боїв у 2014-ому році. Знаєте, яка відповідь часто на ці докази? «Ну і чьо?». Потім ідуть образи, бо не мають аргументів та обіцяють всіх убити.

Сепаратисти, які також часто трапляються в чаті, мають аналогічний із вороже налаштованими росіянами світогляд.

– Все те ж саме кажуть «сепари», – пояснює Руслан Бойко. – Єдине, коли питаю, за що воюєш, то відповідають: «За те, щоб розмовляти російською мовою». Хоча ніхто їм цього ніколи не забороняв. Звинувачують нас у «перевороті». Люди, які не виїхали з зони бойових дій, але мають проукраїнську позицію, ніколи не скажуть це мені. Знають, що їх можуть після цього вивезти у невідомому напрямку.

В розмовах із ворогами, Бойко намагається пояснити їм, наприклад, історію Росії й переконати, що правління їхнього лідера має прямі ознаки фашизму. Вже не один десяток опонентів порадили волонтеру збирати валізи й втікати якомога далі через їхні плани знищити звенигородчанина.