З 1 січня 2020 року в широкий прокат вийшов фільм “Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке”, знятий за мотивами казки “Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід» Олександра Лірника. Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Як зазначив кінокритик та член експертних комісій Держкіно Ярослав Підгора-Гвяздовський, – цей показ багато що прояснив. На прикладі відгуків зі сторінки самого Лірника він демонструє, що кіно вийшло “для своїх”.

– Не буду спойлерити, але особливо варто виділити: … Усілякі приємні і символічні дрібнички, які викликали сльози на очах й мурашки по тілу. Очевидно, що творці дуже постарались і вклали душу. І ще один приємний момент. Під час перегляду, почуватиметесь, як вдома – в залі всі свої будуть, – йдеться в дописі одного з відвідувачів.

Водночас кінокритик реагує на це не надто позитивно.

– Що це означає – кіно для своїх? Напевно, кіно про національні цінності, про культурні речі, які об’єднують українців, правильні речі – мова, нація, релігія, міфологія, спільне ставлення до героїки й героїв, подій та їх учасників, Бога і чорта. От тільки для більшого залучення людей до «правильних» речей потрібно було б виробити й правильну, сучасну форму, здатну об’єднувати тоді, коли світ уже давно не чорно-білий і використовує веселку кольорів і в прямому, і в переносному значенні, – вважає критик.

Проте, не дивлячись на загалом негативний настрій рецензії Підгора-Гвяздовський виділяє і плюси стрічки. Одним з яких є використана для сценарію казки відомого черкаського казкаря. Критик пише, що віддушину робить чіткість історії та ситуаційні жарти.

– Лірник усе ж таки не даремно є популярною особою в середовищі творчої інтелігенції – він може вести оповідь так, щоб було зрозуміло, що відбувається, і смішити, маючи почуття гумору. – зазначає він.