Станом на 16 червня в черкаських тролейбусах діє безоплатний проїзд, але з наступного тижня (точну дату поки не назвали) запрацює безготівкова форма оплати. Розповів у коментарі Суспільному директор департаменту житлово-комунального комплексу міськради Сергій Отрешко.

“На вході в тролейбусі буде прикріплений валідатор — пристрій системи безготівкової оплати. До нього кожному з пасажирів слід прикласти розрахункову банківську картку або телефон з налаштованою функцією NFC чи смартгодинник. Після списання грошей на пристрої з’явиться повідомлення про оплату”, — пояснив посадовець.

Пільговикам потрібно мати при собі та пред’являти відповідні документи.

Як розрахуватися безготівково

Розрахуватися можна буде трьома способами, пояснив Сергій Отрешко.

Банківською карткою, мобільним телефоном або смартгодинником з технологією NFC.

Придбати квиток у терміналі IBox. (Це папірець QR-кодом, яким слід буде провести по валідатору. Квиток куплений в Ibox буде чинний протягом семи днів).

Також завершується розробка мобільного додатку SmartTicket.City, картки містянина та проїзного квитка, за допомогою яких можна також буде оплатити проїзд.

“В перспективі буде доступний мобільний додаток SmartTicket.City за допомогою якого можна буде придбати електронний квиток з QR-кодом, який так само прикладатиметься до валідатора для зчитування інформації”, — розповів Отрешко.

За його словами, також наразі допрацьовують картку містянина:

“Замовлено понад 80 тисяч карток, їх видадуть кожному члену територіальної громади міста Черкаси її можна буде поповнити і здійснювати нею оплату за проїзд. Втім цією карткою повинні будуть користуватися всі пасажири включно з пільговиками. Нині пасажири, які мають право пільгового проїзду, користуються цим правом без обмежень. Коли буде запроваджена картка містянина, кожна людина цю картку буде отримувати, а для пільговиків видаватиметься пільгова картка, якою потрібно буде валідувати у транспорті, щоб допомогти задокументувати кількість пільговиків”, — пояснив посадовець.

Як будуть контролювати оплату проїзду

“Функція контролю покладена на організацію, яка перемогла в конкурсі та запроваджує безготівкову систему оплати. Тобто від них будуть відповідні контролери, які матимуть відповідні посвідчення”, — повідомив Сергій Отрешко.

За неоплачений проїзд передбачено два види відповідальності

Придбати у контролера квиток контролера його вартість становить десятикратну вартість проїзду.

Якщо відмовитися купити квиток контролера передбачена стандартна процедура — виклик патрульної поліції, складання акту по адміністративне правопорушення і сплата штрафу у двадцятикратному розмірі.

Адаптивний період для громадян триватиме місяць, протягом якого їм роз’яснюватимуть специфіку оплати за проїзд.

Також, за словами Сергія Отрешка, протягом двох місяців така система оплати проїзду запрацює і в маршрутках Черкас.

“Згідно з договором, протягом двох місяців у маршрутках зобов’язані встановити валідатори для можливості безготівкової оплати проїзду”.