У вітчизняній видавничій справі мініатюрною книгою вважають видання, у яких максимальний розмір блоку не перевищує 100 міліметрів. У деяких країнах параметри мініатюрної книги не повинні перевищувати 3-х дюймів, тобто 7 сантиметрів. Мікрокниги мають значно менші розміри – не більше 10 х 10 міліметрів. Для нанесення тексту використовується спосіб фотомеханічного репродукування, винайдений в другій половині XIX ст. Розповідають у Черкаському музеї “Кобзаря“.

Мініатюрна книга випускається нестандартними форматами. Цікаво, що найменша на земній кулі книга − українська, її створив київський майстер Микола Сядристий: його «Кобзар», скріплений звичайною павутиною, має розмір 0,6 кв. мм. Перегортати книгу можна кінчиком загостреної волосинки, а прочитати лише за допомогою мікроскопа.

Мініатюрна книга як особливе видання популярна серед бібліофілів. Часто мініатюрна книга випускається як подарункове видання, для нього характерне поліпшене художньо-поліграфічне оформлення. Так само у вигляді мініатюрних виходять і факсимільні видання, тобто перевидання видатної історичної і художньої пам’ятки в такому варіанті, який повторює всі особливості оригіналу: формат, ґатунок паперу, обкладинку, граматично-стилістичну специфіку текстів тощо. Подібним до факсимільного є репринтне видання, що здійснюється шляхом фотографічного відтворення всіх сторінок видання без найменшого редакторського втручання в текст.

У колекції музею є багато мініатюрних видань творів Тараса Шевченка Нещодавно до них додалась ще й «Наймичка» – подарунок Олени Шевчук (Національний музей українського народного декоративного мистецтва).

blank