Ліцензію на лікування хворих на коронавірус отримав ковідний шпиталь, який облаштували на базі другого пологового будинку у Черкасах. Про це Суспільному повідомив директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Всеволод Кульчиковський.

Ліцензію надало Міністерство охорони здоров’я України. Нині госпіталь повністю готовий приймати пацієнтів.

Медичний директор закладу Олександр Полтавець розповів, що кисневу систему, облаштували у кожній палаті ковідного стаціонару. До неї під’єднуватимуть, за потреби, концентратори. Їх в установі 86. Обладнання закупили у грудні 2020-го, зазначив директор. До цього часу ними жодного разу за призначенням не скористувались, бо не було пацієнтів.

Ковідний стаціонар розрахований на 110 осіб, для них обладнали 40 ліжок на першому та четвертому поверхах. Також сформовані дві ковідні бригади. Медсестра Надія Крамар одна із 45 фахівців, які працюють у шпиталі. Каже, поки немає пацієнтів, роботи мало, тому зарплату отримує невелику.

“Ми працювали подобово: нам оплачувались нічні зміни, а загалом ми отримуємо згідно контракту, мінімальну зарплату. Тут нас лишилося 11 акушерок і пару медсестер, інші перейшли на Чехова”.

Стаціонар нині пустує, бо кількість хворих на коронавірус у Черкасах та області зменшилась. Із ними справляються ті заклади, які уже є в місті, телефоном розповів директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Всеволод Кульчиковський.

“У нас після падіння загального рівня захворюваності, яке спостерігалось із нового року, немає того підйому, який спостерігається в західних областях України. Але нам все рівно треба бути до цього готовим, тому мати такий резерв – це дуже добре”.

Очільник департаменту додав, оскільки шпиталь відкрили за новою адресою, на його діяльність необхідна була ліцензія. Документи на отримання її подали наприкінці 2020-го, нині ліцензія вже є.