Через війну 25% учнів не почуваються у безпеці, а 50% дітей почуваються втомленішими, ніж раніше — такі результати всеукраїнського дослідження про вплив війни на освіту розповіла Суспільному начальниця управління держслужби якості освіти області Оксана Компанієць.

Щоб вчителі могли самостійно справлятися зі стресом та допомогти учням, вони потребують підтримки психологів.

Вчителька англійської Червонослобідської загальноосвітньої школи №2 Людмила Скринська щодня проводить уроки іноземної у всіх класах. Формати навчання різні — онлайн, офлайн та змішаний.

“Вигорання відчулося саме зараз, оскільки це і стрес і додаткове навантаження і вчитель у силу своєї відповідальності забуває про своє здоров’я. Вчителі зараз працюють 24/7, крім того, що викладаємо предмет, ми маємо класне керівництво, спілкуємося з батьками. Утім зв’язок зараз відбувається через гаджети, вайбери”, — розповіла вчителька.

Інна Шульгіна веде уроки в першому класі з 26 учнів. Намагається не видавати втоми перед дітьми.

“Ми намагаємося так робити, щоб вони цього навіть не помітили, постійно усміхаємося, удаємо, що взагалі нічого поганого не сталося”, — розповіла вчителька.

“Я на собі вигорання не відчуваю, але є така невеличка втома через події, які відбуваються зараз, які взагалі останнім часом, останні роки відбуваються в освіті: і пандемія коронавірусу, і повномасштабна війна”, — додала Інна Шульгіна.

Працюють над тим, щоб вчителі не відчували вигорання та мали комфортні умови роботи, розповіла директорка Червонослобідської школи №2 Тетяна Завалко.

“Професія педагога – людини, яка працює з найбільш вразливою категорією – це діти, які відчувають на собі всі ці моменти, потребує від вчителя підвищеного рівня відповідальності до своєї професії”.

В закладі освіти працює психологічна служба, робота якої спрямована на подолання проблем вигорання. Вчителі, хвилюючись за учнів, постійно пропускають негативні емоції через себе, додала практична психологиня Тетяна Сидоренко. Вона радить, як можуть педагоги собі допомогти:

“Найголовніше, працювати з собою, говорити з собою, вміти розвантажувати емоційний стан, використовувати під час уроків не лише навчальні програми, а також інтерактивні методи, якісь певні ігри, бесіди”.

Дослідження працівників держслужби якості освіти направлені насамперед на учнів, а через них відстежують потреби вчителів, коментує тему очільниця обласного управління Оксана Компанієць.

“Якщо ми маємо втрати у учнів, то використовуючи емоційний ресурс на їхню підтримку, звичайно, ідуть втрати і у самому стані вчителів. Саме зараз у нас реалізується теж навчальна програма для вчителів нашої області і всієї України, яка називається “Безпечний простір”, — сказала начальниця управлянні держслужби якості освіти області.