За спогадами старожилів ту церкву, яка стояла колись у Залевках Смілянського району, було розібрано невдовзі після війни з німцями, частину матеріалів використано на будівництво сільського клубу. Відтоді місцеві віряни змушені були ходити або до сусіднього села Сунки, або ж їхати до Сміли.

І от тепер завдяки ініціативі настоятеля смілянського храму Різдва Іоанна Хрестителя протоієрея Михайла Шевчука, підтримці з боку керівника місцевого СТО «Сунки» Станіслава Буйновського, селищної голови Валентини Федоренко та парафіян відбулося урочисте закладення капсули у підмур майбутнього храму. Уставний чин цього церковного дійства звершив архієпископ Полтавський і Харківський ПЦУ Афанасій, який опікується духовним життям вірян колишньої УАПЦ на Черкащині. Високий гість відзначив заслуги пана Буновського архієрейською грамотою і висловив сподівання, що незабаром приїде сюди знову, щоби освятити вже новозбудовану церкву.

Вона стоятиме в ім’я Архістратига Божого Михайла: саме на честь цього очільника всіх небесних сил безтілесних було освячено колишню місцеву церкву, яку знищили атеїсти, тому Архістратиг Михайло здавна вважається небесним покровителем Залевок.

Нова церква невелика за розміром, але цілком достатня для того, щоби звершувати тут всі необхідні церковні служіння, інформують “Смілянські обрії”.