Після повномасштабного російського вторгнення в Україні на рівні громад набули обертів перейменування назв і демонтаж символіки, пов’язаних з росією як державою-агресором. Така суспільна реакція – цілком природна і логічна. Водночас у цьому процесі важливо не допустити знищення пам’яті про справді значимі для України історичні постаті та події, а також проводити демонтаж і перейменування так, щоб вони залишалися у правовому полі та не були потім оскаржені. Пише сайт zoloto.city.

Український інститут національної пам’яті був однією з перших державних установ, яка ініціювала в Україні процес деколонізації, тобто позбавлення від ідеологічних кліше та міфів російської імперської спадщини.

У Золотоноші створена топонімічна комісія з перейменування міських вулиць. До її складу увійшли посадовці – секретар ради Наталія Сьомак, перший заступник міського голови Олег Масло, заступник Олександр Флоренко, керуючий справами Оксана Тітаренко, начальник управління ЖКГ Артем Харін; краєзнавці та історики – Віталій Побиванець, Надія Максименко, Валентина Заіка, Сергій Марченко; директор краєзнавчого музею ім. М. Пономаренка Віта Ямборська. Відбулося уже 2 зібрання. На даному етапі визначено, які вулиці у Золотоноші необхідно перейменувати. Таких топонімів набралося понад 4 десятки. Куди складніше акумулювати пропозиції усіх членів топонімічного зібрання і зупинитися на найбільш прийнятному варіанті. Тому наразі робота триває на фазі обговорення запропонованих ідей, пошуків, варіацій, модифікацій. Головна умова – прив’язка до Золотоноші, локалізація топоніму.

Нагадаємо, після 2014 році – початку українського протистояння російському вторгненню у Золотоноші перейменовано 20 вулиць і провулків. Замість вулиці Ватутіна з’явилася вул. Сергія Шелухіна, Кузнєцова – Олександра Навроцького, Боженка – Луки Кримського, Ковпака – Анатолія Пашкевича, Жовтнева – Василя Симоненка, Інтернаціональна – Воїнів-миротворців, Колгоспна – Миколи Негоди, Комунарівська – Замкова, Лепсе – Євгена Півня, Матросова – Назара Крупки, Ковби – Якова Костюковського, Паризької Комуни – Ісаака Болеславського, Чапаєва – Валентина Чурути, Щорса – Михайла Пономаренка, Першотравнева – Братів Тимківських, Пролетраська – Монастирська, провулок Пролетарський – Монастирський, провулок Стаханівський – Максима Харченка, провулок Фрунзе – Петра Сагайдачного, провулок Зої Космодем’янської – Земський.