Провесінь 1971-го року надихнула міських посадовців на новий парк у Черкасах. Власне, тоді ще – за межами міста, де традиційно “невдовзі”, мав з’явитися класичний дендрологічний. 50 років тому таким уявлявся парк “Перемога” у Південно-Західному районі. Чергову історію розповідає краєзнавець Борис Юхно.

Будьдозерна стадія закладин розпочалася у квітні, коли підсохло. І як годиться – на суботнику во честь вождя. Неподалік давно функціонувала міська станція юннатів, тож майбутній дендрологічний, не гірший нового “Ювілейного”, мав слугувати комплексному пізнанню природи в теорії з практикою трудового виховання.

Діточки закопошилися навесні 1972-го. Прибирали, саджали дерева і кущі. Звісно, з усіх шкіл і разом з дорослими. Ще не парк, але вже й не цілину, назвали “Дружба”. Бо справді здружилися донедавна незнайомі між собою діти, працівники різних підприємств, дорослі з дітьми, юннати з мисливцями. Хороше слово, підходяще, хоч для назви парку й не оригінальне. Але в нашому випадку – найточніше. Невдовзі від товариства мисливців станція прийняла перших великих тварин: оленя, вовка, лисицю і дикого кабана.

Концепція окультурення околиці остаточно окреслилася. Зрештою, й жителі міста почали цікавитися, що ж там відбувається та коли і чим закінчиться. Писали в газету. І з “Черкаської правди” від 20 лютого 1974 року вони дізналися, що “28 гектарів відведено під дендрологічний парк, який створюється за Черкасами. В ньому знайдуть застосування численні методи і форми ландшафтної архітектури. Рівні ряди дерев прикрасять чіткі лінії алей. Розташують дерева і окремими групами. Всього намічено посадити приблизно 17 тисяч дерев і кущів. Це будуть представники більш як ста видів рослинності нашого кліматичного району. Звичайно, почесне місце відводиться квітам. Окрасою парку стануть, зокрема, розарії, для яких добирають найкращі сорти троянд. Альпінарії, насипні гірки, водойми створять привабливий мікрорельєф.

Задуми архітекторів і озеленювачів переходять з креслень на місцевість. Вже посаджено більше чотирьох тисяч декоративних дерев і кущів. Виникає цілий каскад ставків. Один з них вже з’явився минулого року. Влітку наповнять водою ще два ставки. Окраса парку – зоологічний куток станції юннатів. Парк взагалі буде живою лабораторією юних природодослідників.

blank

Як відомо, за планами зодчих поблизу дендропарку виросте південно-західний житловий масив. Парк природи – його майбутня окраса, його зелене намисто”.

5 листопада 1977 року дружнім гуртом партначальників, ударників-виробничників та комсактиву посадили чергових 60 дерев, цього разу до річнці революції. На урочистому мітингу парк було офіційно відкрито. Неофіційна назва “Дружба” стала офіційною.

Кілька речень про Зоопарк, в контексті. Колись я не міг збагнути, чому роком його заснування вважають 1979-й, адже є фотографії, які свідчать, що тварини тут з’явилися раніше. Нехай невеличкого, але ж місцини, заселеної значно більшими представниками фауни, аніж хом’ячки при станції юннатів. Пояснив ветеран закладу Михайло Ядвіга: у 1979 році Зоопарк оформили юридично, а насправді йому на шість років більше, адже одночасно з формуванням парку, а саме – 1973-го, “в секторі” звели будиночок персоналу, встановили вольєри, заселили перших тварин.

Геть “пацифістський” і майже дитячий парк “Дружба” існував недовго. Але коли вам хтось розповідатиме про ту місцевість як “Перемогу” ще до 1980-го, то зважте. Просто наприкінці грудня 1976 року на вулиці 30-річчя Перемоги заселили першу 9-поверхвку, то й назву парку заднім числом переінакшили. Бо ж насправді ще й у путівнику “Черкаси” 1979-го, виданому у дніпропетровському “Промені”, читаємо: “Приємне враження справляє парк “Дружба”, закладений на південно-західній околиці міста. Останнім часом тут з’явилися зони дендропарку, зоопарку, каскади ставків і озер…” Отож, недовго. А його “мілітаризація” розпочалася зі встановлення “Літака” напередодні 35-ї річниці Перемоги, 8 травня 1980-го.

blank

У наші дні парк – це сюр і психоделія. Класичний приклад “совка в головах”, хоч візитку-літак й пофарбували синьо-жовтим. Зрештою, “папуга” може славити хіба військові кампанії Союзу за межами країни. Так само, як і танк, що “уславився” в Придністров’ї.
Гармати, лосі, атракціони…