На старті осінь – чарівна пора сутінків природи. Відкриває ворота золотої осені вересень, його ще називають вечором року. Яким він може бути на Черкащині? Перша половина місяця ще має літні ознаки, перехід середньодобової температури через +15º, що знаменує початок метеорологічної осені відбувається 16 вересня. Абсолютний максимум вересня +37,1° у 2015 і ще навіть наприкінці місяця можливі окремі спекотні дні (30-31º) як було у 1999 та 2017 роках. Розповідає головний синоптик Черкащини Віталій Постригань.


Вітри в тилу циклону повернули на північні румби, відкриваючи шлях арктичному повітрю, через що показання термометрів продовжують стрімко знижуватися. Вже за добу 1 вересня температурний фон 16-17º, а вже 5 вересн прогнозується лише +10º, що відповідає більше початку жовтня. Тож, згадуються і абсолютні мінімуми вересня, які фіксувалися вже з другої половини місяця і становили 1-3º морозу (1973 та 2019), а наприкінці – 6º морозу як у 1986 р. Місячна кількість опадів в різні роки коливається від 3 мм у 2016 р. до 162 мм у 1971 р.
Перші вихідні вересня будуть досить холодними та без суттєвих опадів. Антициклони «Gaya» І,ІІ забезпечать на Черкащині малохмарні ночі, що разом з надходження холоду знизить нічну температуру від 8-13º (у п’ятницю) до 3-8º (у неділю). Температура вдень, завдяки старанням сонячної енергії буде 12-17º.

На початку нового робочого тижня холодна та без опадів погода утримається.

Тож поки що утепляємося, дістаємо теплі речі та уважно слідкуємо за прогнозами погоди.

P.S. Цьогорічний вересень, як суворий вчитель, відразу мобілізував жителів на зміну гардеробу. Однак, не варто ці екстрені зміни сприймати сумно. За попередніми розрахунками, після холодного початку, вересень ще побалує і теплими, і тихими днями.