У своїй традиційній рубриці “Наш календар” краєзнавець Борис Юхно продовжує розповідати, чим був цікавий серпень у Черкасах, та що писали місцеві газети кількадесят років тому.

9 серпня

1956 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Черкащани, які не мають газових балонів, користуються у домашньому господарстві гасом. Ним заправляють керогази, лампи. Особливо велика потреба у цьому паливі відчувається влітку, і саме тоді виникає проблема, яку досі ніхто не може розв’язати. Для того, щоб роздобути кілька літрів гасу, треба ще з вечора займати чергу і стояти всю ніч, бо інакше не буде як готувати їжу. Керівники торговельних організацій і, насамперед, директор Черкасторгу тов. Мамедов погано піклуються про людей, адже давно можна було б розвозити газ по місту. Це б економило дорогоцінний час трудящих”.
1992 – Засновано Черкаську єпархію УПЦ, яку очолив архієпископ Черкаський і Канівський Софроній.

10 серпня

1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “З ранку і до пізнього вечора не стихає напружене життя в Черкаському педінституті імені 300-річчя воз’єднання України з Росією. Зараз тут йдуть екзамени. На всі факультети слід прийняти 450 чоловік, а заяв подано близько 1500, серед них майже 100 від медалістів. Найбільше заяв надано на філологічний факультет по спеціальності “українська мова і література”. Серед абітурієнтів представники не тільки з різних областей України, а й інших республік Радянського Союзу”.

11 серпня

1855 – Відкрито перший наплавний міст через Дніпро біля Черкас.
1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: * “Ціле літо в Піонерському парку Черкас працює міський табір відпочинку учнів. Цікаво і змістовно проводять в ньому діти свої канікули. Для тих, хто відпочивав у таборах у таборах в першу зміну, була влаштована захоплююча поїздка по ленінських місцях: юні черкасці відвідали Ульяновськ, Казань, Горький. Частина піонерів виїздила з табором на екскурсію до Києва. А тепер – новий маршрут. Школярі, які прийшли до табору в серпні, виїхали на південь. Їх чекає подорож по Південному берегу Криму, відпочинок біля моря”.
* “В нашому місті з’явилася новинка: автоперукарня. У комфортабельному автобусі обладнано два зали – чоловічий і жіночий. Цю перукарню придбав міський комбінат комунальних підприємств. Автоперукарня працює в місцях скупчення людей, де немає перукарень. Її вже бачили і у Сокирному, і на пляжі, і на центральному ринку”.

12 серпня

1956 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Як приємно почуваєшся після того, як освіжишся в бані. Та ці очікування зникають, тільки ввійдеш у чоловіче відділення Черкаської міської бані. Довга черга стоїть з тазками в руках, в якій товариші чекають директорського розпорядження давати гарячу воду. Є душ, проте він майже не працює. Чи довго будуть трудящі Черкас скаржитися на роботу бані?”

13 серпня

1966 – На вулиці Карла Маркса відкрито Палац спорту “Спартак”.
1970 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Хоч ще триває піонерське літо і разом з ним відпочинок, школярі та їхні батьки вже заклопотані осінніми турботами: треба заздалегідь придбати все необхідне для нового навчального року.
На допомогу молодим громадянам міста прийшли працівники прилавка. Вже післязавтра Центральний універмаг, магазини культтоварів, “Орлятко”, “Черкащанка”, універмаг на Центральному ринку відкриють шкільні базари. У деяких інших магазинах вже обладнані “Куточки школяра”. Тут можна придбати учнівське канцелярське приладдя, одяг, взуття. За короткий час цих товарів продано на 200 тисяч карбованців”.

14 серпня

1976 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “У торговельну мережу надходить зимове взуття для жінок – шиті валянки. Їх виготовляє Черкаська шкіргалантерейна фабрика. Нічого не скажеш: взуття зручне, особливо для жінок похилого віку, тому попит на такі валянки великий. І було б зовсім добре, коли б не одна вада: низька їх якість. Усім відомо, що найбільше навантаження у такому взутті припадає на підошви, саме вони найбільше піддаються тертю. Але у черкаських галантерейників турботи про це немає, підошва на їхній продукції просто “горить”. Валянки ніби-то й не така вже важлива справа, однак рішення ХХV з’їзду КПРС про рішуче підвищення якості продукції в десятій п’ятирічці мають братися до неухильного виконання всіма сферами виробництва”.

15 серпня

1965 – На Театральній площі запалено символічний газовий факел з нагоди початку газифікації міста від газопроводу Яготин – Черкаси.

16 серпня

1970 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “На Черкаській шкіряно-галантерейній фабриці почав діяти цех по виробництву продукції широкого вжитку. Це швейні вироби для дітей та виробів з пластмаси. На прилавках магазинів незабаром з’являться дитячі теніски, шорти, панамки, постільні набори для ляльок, хустки, шарфи. Освоєно випуск обкладинок для підручників з поліетиленової плівки”.
1994 – Створено Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників.