У Черкасах міська топонімічна комісія запропонувала перейменувати вулицю Василини на Симона Петлюри. Хто такий Василина і які є підстави для перейменування вулиці, розповів Суспільному історик, член топонімічної комісії Віталій Масненко.

Також топонімічна комісія вирішила демонтувати пам’ятний знак Василини, розташований на однойменній вулиці.

Йдеться про черкащанина, комуністичного партійного діяча Петра Василину, розповів доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталій Масненко.

“Петро Кирилович Василина – уродженець села Леськи, що недалеко від Черкас. Це – партійний, комуністичний діяч. Він починав у період 1917 – 1920 років як революціонер. Але революціонер із більшовицької позиції. На початку 20-х років брав участь у загонах, які боролися проти українських повстанців. Пізніше він був першим секретарем райкому”, – розповів історик.

blank
Петро Кирилович Василина

За його словами, вулицю не декомунізували раніше, бо є два факти, які стримували цей процес: обставини його катування нацистами й загибелі та участь у партизанському русі. Втім так і не вдалося знайти їхнього документального підтвердження.

“Єдине, чому раніше виникали сумніви й чому ця назва не була декомунізована, це те, що він загинув на початку німецько-радянської війни в листопаді 1941 року. Але обставини його загибелі невідомі. У Вікіпедії сказано, що він був закатований нацистами. Але якихось документів, як це відбулося і в яких умовах це відбувалося, ми нині не маємо. Ця обставина, що він загинув 1941 року, стримувала в період декомунізації. Також зазначають, що він був причетний до партизанського руху, але 1941 року партизанського руху на території Черкащини ще не було”, – пояснив Віталій Масненко.

Професор повідомив, що члени міської топонімічної комісії вирішили, що цей об’єкт підлягає декомунізації та запропонували перейменувати вулицю Василини на честь Симона Петлюри.

blank
Симон Васильович Петлюра

“Симон Петлюра – це один з основних діячів періоду української революції. Вороги України, більшовики, ті, хто підтримував ідеї єдиної й неподільної Росії, тривалий час після подій революції називали представників українського руху петлюрівцями, поки не з’явилося звинувачення в бандерівцях”, – розповів Віталій Масненко.

Історик сказав, що назвати черкаську вулицю на честь Петлюри не буде випадковістю, оскільки він бував у Черкасах.

“Симон Петлюра бував у Черкасах. Якщо назву вулиці підтримають містяни й буде рішення міської ради, то вона буде перетинатися із вулицею Михайла Грушевського – теж відомого діяча періоду української революції, який очолював Центральну раду”, – пояснив член топонімічної комісії.

За словами Віталія Масненка, ці дві постаті символічні в плані увічнення боротьби за українську державність.