– Збільшення фонду оплати праці у відповідних тарифах на 2020 рік на 32-34% можливе, але потребує затвердження. Для цього всім зацікавленим керівникам розподільчих компаній та профспілковим організаціям необхідно контролювати дане питання та захистити інтереси своїх працівників,- наголосив голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.

Нагадаємо, 11 жовтня 2019 року НКРЕКП схвалила проект Постанови, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 жовтня 2015 року № 2645».

Проект постанови наразі розміщено на сайті НКРЕКП та протягом 30 днів – до 11 листопада 2019 року — Комісія приймала зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.

Наразі профспілкові організації надали свої зауваження та пропозиції до Проекту Постанови НКРЕКП.

12 листопада 2019 року в НКРЕКП відбулась робоча зустріч членів Комісії з представниками профспілок для обговорення ключових питань щодо внесення змін до Постанови НКРЕКП від 26.10.2015 № 2645 «Про затвердження Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії».

У ході дискусії, члени Комісії зазначили, що докорінна зміна формули розрахунку витрат на оплату праці, яку запропонували Профспілки, не є прийнятною, оскільки аналогічна формула запроваджується для ліцензіатів з розподілу та постачання природного газу, та є уніфікованою. Нині, Комісія проводить розрахунки тарифів на 2020 рік з максимальним наближенням кінцевого результату до Профспілкової формули.

А саме, для ліцензіатів з розподілу та постачання електричної енергії фонди оплати праці у відповідних тарифах на 2020 рік заплановано збільшити на 32-34% шляхом встановлення «зменшуючого» коефіцієнту β=0,6. Нагадуємо, у 2019 році β дорівнював 0,37. Крім того, Комісія докладатиме подальших зусиль щодо приведення цього коефіцієнту до рівня «одиниці» протягом трьох наступних переглядів тарифів, тобто його нівелювання.

Остаточна редакція формулювань змін до Порядку відбудеться на відкритих слуханнях НКРЕКП, участь в яких візьме керівний склад ПАТ «Черкасиобленерго». Слухання відбудуться 19 листопада 2019 року.