84-річна Уляна Фощенко із села Тіньки перестала впізнавати рідних після нападу собаки. Нагадаємо, 24 жовтня тварина покусала чотирьох людей. Трьох літніх жінок довелося шпиталізувати. Фощенко постраждала найбільше. Пес понівечив обидві її руки. Про трагедію розповідає Сергій Радченко у газеті “Вечірні Черкаси“.


“В перший день мою бабусю привезли, зашили рану й відправили додому, – розповідає онук Олександр Парвус. – Я поїхав у лікарню й наполіг, аби її таки поклали. Їй тяжко, бо літня людина. Минулого тижня виписали. Але стався посттравматичний синдром. Подія дуже порушила психіку. Через раз впізнає рідних та близьких. До цього все було нормально. Сама себе обслуговувала. Лікар нам сказав, що теперішній її стан вже незворотний.”

За жінкою доглядає її донька. Живе на іншому боці села.

“В медкарті лікар написав «гостра реакція на стрес», – пояснює Наталія Олексенко.  –  Мама постійно марить . Ще тиждень тому могла вставати, хоч ми їй забороняли. Якось я прийшла, а вона сидить на стільці. Запитала, хто її туди посадив. Каже, прийшли люди з «вагової». Вона колись працювала на фермі. Тобто, розмовляє із колегами та знайомими, які вже давно померли. А це впала. Побила всі ноги. Казала, що до хати забіг собака й хотів напасти, а вона намагалася заховатися у шафі. Тепер взагалі не встає. Мамі постійно ввижається, що великий собака заліз на неї й давить своєю вагою. Боїться скинути з себе, аби не вкусив.  Кілька днів тому з її знайомим міняли їй підгузок для дорослих. Почала розповідати, що її запросили на випускний вечір і тому збирається на «сабантуй».”

Жінка розповідає, що тепер сама боїться ходити повз двір, де живе собака:

У день нападу він же відірвався з ланцюга, а двір не обгороджений. Я боюсь там тепер ходити. Так само переживаю й за дітей, які теж ідуть тією вулицею. Тварина в нього недавно. Нібито забрав з ферми, бо пес був некерований.

Власник собаки Анатолій Меркотав тварину агресивною не вважає.

“Тоді мене не було вдома, – говорить чоловік. – Сусідка сиділа на лавці. Саме вийшли з двору мої качки. Собака вискочив до них. Вона ж хотіла врятувати їх й махнула на нього віником. Пес кинувся на неї. Прибігли інші сусідки. Почали махати руками й верещати. То він і їх вхопив. Жінки не дуже постраждали. Не правда, що собака агресивний. Він у мене змалечку. Йому нещодавно лише 1 рік виповнився. Відірвався, бо кільце на ланцюгу не витримало. Раніше такого не було. Нікуди я не буду його дівати. Якби не провокували, то не було б агресії. Він ні в чому не винний. Та постраждалим я допомагатиму. Все по-людськи.”

Чигиринські правоохоронці кримінальну справу за фактом нападу тварини на людей не відкривали. Пояснюють це відмовою постраждалих від претензій. Уляну Фощенко донька планує перевезти до себе.