Президент Володимир Зеленський обстав за постачання Німеччиною зброї Україні. Про це глава держави сказав в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Німеччина не надала нам із початку війни жодної зброї, жодної військової допомоги. А вона може – у Німеччини є потужні кораблі, ракетні й патрульні катери.

Є штурмові гвинтівки, радіотехніка, військова техніка – багато всього. Німеччина потужна в цьому напрямі. Німеччина є також однією з передових країн в автомобілебудуванні. А ще в Німеччини є геополітична зброя, і це саме питання про Євросоюз”, – сказав Зеленський.

Gazeta.ua запропонувала читачам найцікавіші цитати з інтерв’ю.

Новий формат переговорів

“Україна може мати план “Б”, коли здобуде повністю свою територіальну цілісність. Це буде закріплено не в умовному чомусь на зразок Будапештського меморандуму, який можуть порушувати. А будуть серйозні гравці – Євросоюз, США, які закріплюють статус України в безпековій ситуації.

Це справді може бути для того, щоб вийти з колапсу, у якому зараз перебуває Європа. У нас є розуміння такого плану. І відверто скажу, що я збирався говорити про такий план із президентом Байденом, тому що це вже поза межами “нормандського формату”.

… Це не може бути альтернативою, тому що це глобальніший формат, аніж “нормандський”. Те, що має вирішити “нормандська четвірка”, стане частиною цього плану. Тому що “нормандський формат” – саме про схід України. Він не про Крим, не про “трубу”, не про гарантії нашої безпеки, не про членство в НАТО чи особливий статус партнерства з НАТО”.

Про можливу ескалацію

“Ескалація можлива в будь-який момент до кінця вересня. Скажімо, точно до 12-16 вересня. Ми знаємо, що будуть навчання “Захід-2021″. До цього періоду ситуація є небезпечною”.

“Кримська платформа”

“Північний потік – 2” нічим не відрізняється від анексії Криму.

Щоб забрати собі Крим і мати можливість торгуватися, розпочали війну на сході України. Тоді потрошку “забувається” питання Криму. Навіть у “нормандському форматі” я порушував це питання, і всі сторони говорили, що Крим не є на порядку денному цих перемовин. Але ми й далі порушували цю тему. Саме тому я вирішив створити “Кримську платформу”. Адже ми розуміли, що питання окупації Криму забувається”.

Про “Північний потік – 2” росіян

“Якщо вони добудують “Північний потік – 2” – це загроза для енергетичної безпеки України та Європи. Росія точно нас відключить.

Так, у нас є контракт. Завдяки Німеччині та Франції ми в “нормандському форматі” домовилися про цей контракт на п’ять років. І з цих п’яти років майже два вже минули. Через три роки контракт закінчиться.

Якщо вони звершать технічну сторону “Північного потоку – 2″ цього року, він запрацює за два–три роки. І ми знаємо, що буде. Усе це роблять для того, щоб наступного контракту в України не було. А точніше – використають цей важіль уже в питанні Донбасу”.

Про Білорусь

“Зараз небезпечна ситуація в Білорусі. Це наші північні кордони. Росія й Білорусь постійно розглядають і домовляються про геополітичну і, напевно, оборонну угоду. Після цього може бути справді серйозний вплив Росії та суттєва координація та контроль білоруських збройних сил. Тоді ми можемо розглядати ризик і з того боку.

Ми не знаємо деталей цього договору про створення союзної держави”.

Про агресію Росії

“Поки Росія не нападала на Європейський Союз і країни-члени НАТО. Але в Молдові є Придністров’я, у Грузії – Абхазія, в Україні – Донбас”.