Поблизу села Благодатне Золотоніського району активісти “Авто Євро Сила” перекрили рух через черкаську дамбу і міст. “Євробляхери” вимагають скасування обліку віку автомобіля у формулі розрахунку вартості розмитнення.

Нагадаємо, як писав “Цензор.НЕТ” з посиланням на інформацію “Авто Євро Сили” активісти на сьогодні запланували початок безстрокової “акції громадянської непокори” в 46 містах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція рекомендує об’їжджати місто Сміла у зв’язку з перекриттям руху

“Всі акції громадянської непокори будуть безстроковими і будуть відбуватися до моменту отримання результатів з питання скасування законопроектів №8487 і №8488, які були прийняті без урахування вимог громадськості, зокрема – про скасування коефіцієнту віку в розрахунку вартості акцизу”, – йдеться в повідомленні.

У Києві планують пікетувати Верховну Раду і Адміністрацію Президента. Організатори анонсували акції у всіх областях України. При цьому місця зборів – не тільки адміністративні будівлі, а й дороги. Так, у Запорізькій області водіїв “євроблях” збирають на автомагістралях Харків-Сімферополь, а в Одеській – на Київському шосе.

За оцінками “Авто Євро Сила”, участь в акціях візьмуть понад 50 тисяч осіб.

Як раніше повідомлялося, 9 листопада Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон, метою якого є зниження вартості розмитнення автомобілів на єврономерах.

Закон передбачає введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його обсягу. Так, для бензинових двигунів об’ємом до 3000 і понад 3000 куб. см вводяться базові ставки відповідно 50 і 100 євро. Для дизельних двигунів об’ємом до 3500 і понад 3500 куб. см вводяться базові ставки відповідно 75 і 150 євро.

Також вводиться граничний коефіцієнт віку автомобіля, що становить 15. Тобто, для автомобілів, вік яких перевищує 15 років, буде застосовуватися коефіцієнт 15.

Передбачається використання понижуючого коефіцієнта 0,5 при розрахунку ставки податку за розмитнення раніше ввезених авто (так званих “євроблях”), якщо вона буде здійснена протягом перших 90 днів з дня набрання чинності закону.

Раніше ввезені автомобілі з єврономерами можна буде перевести в режим імпорту, якщо буде сплачено штраф у розмірі 8500 грн.

Відповідно до закону, надходження до державного бюджету від розмитнення автомобілів в 2018-2019 році мають бути спрямовані на пенсійне забезпечення.