45 фахівців з усієї України завершили навчання за новою державною програмою підготовки кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, усиновлювачі, опікуни/піклувальники, патронатні вихователі.  Із них – 2 учасники з Черкаської області.  Про це додатково поінформувала  Служба у справах дітей Черкаської ОВА.

Навчальний курс для тренерів, які готуватимуть кандидатів для створення сімейних форм виховання, проведено за підтримки Міністерства соціальної політики та Національної соціальної сервісної служби Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Партнерством “Кожній дитині”

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович зауважила, що саме від тренерів залежить, наскільки люди будуть готові прийняти дитину у свою сім’ю.

«Навчання – це надзвичайно важлива складова. Тому що, коли ви берете до родини дитину з певними травмами, то ви повинні точно розуміти, як передати свою любов, з якими викликами доведеться зустрітися, як сильно дитина буде випробовувати вас. Всі ці речі неможливі без якісного супроводу і навчання. Але я дякую новому сегменту тренерів, які дозволять зробити цю послугу навчання більш доступною. Нам потрібно дуже багато тренерів, багато родин і багато дітей в родинах!» – зазначила Оксана Жолнович.

Курс тривав понад 3 місяці та передбачав поєднання теорії та практики. Навчання тренерів відбувалось у кілька етапів. На першому – онлайн-заняття. Спочатку йшлося про особливості програми підготовки, чинне законодавство, специфіку навчання групи кандидатів, основи професійної майстерності. Другий, спеціалізований, етап передбачав очне навчання. Тренерів розділили на 2 групи: тих, хто вже мав сертифікати іншої державної програми, і тих, хто навчався вперше. А далі усі мали відпрацювати отримані знання на практиці – з людьми, які хочуть взяти дитину в родину.

«Ця програма дає можливість вибору. Бо людина, яка ще остаточно не визначилася, може прийти на навчання і краще зрозуміти себе. Програма також передбачає психологічний супровід, навчання міждисциплінарних команд. Від того, як ми будемо навчати, залежить якість життя і благополуччя дитини у цій сім’ї. Ми не можемо допускати, щоби дітей потім віддавали із сімей в інтернати, бо, на жаль, таких прикладів достатньо», – пояснює заступник директора міжнародної благодійної організації «Партнерство кожній дитині» Зінаїда Кияниця.

За підтримки кваліфікованих наставників, тренери вже навчили 134 сім’ї кандидатів, які готові дати дітям родини. Після отримання сертифікату тренери можуть працювати самостійно.

Навчання відбулося в рамках проекту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Партнерством «Кожній дитині» за підтримки UNICEF Ukraine на замовлення Міністерство соціальної політики України та Національна соціальна сервісна служба України.