Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням рекомендував графік перенесення робочих днів у 2021 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні.

Розпорядження Кабміну від 30.09.2020 «Про перенесення робочих днів на 2021 рік» традиційно розробило Мінсоцполітики, передає «Закон і Бізнес».

Відповідно до закону подібні переноси робляться «з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу».

За загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України у 2020 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводитиметься у такі святкові дні і дні релігійних свят:

1 січня – Новий рік (п’ятниця)

7 січня – Різдво Христове, православне (четвер)

8 березня – Міжнародний жіночий день (понеділок)

1 травня – День міжнародної солідарності
трудящих (субота)

2 травня – Пасха (Великдень) (неділя)

9 травня – День Перемоги (неділя)

20 червня – Трійця (неділя)

28 червня – День Конституції України (понеділок);

24 серпня – День незалежності України (вівторок);

14 жовтня – День захисника України (четвер);

25 грудня – Різдво Христове, католицьке (субота).

Відповідно до статті 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2021 році», вихідними також стануть:

— п’ятниця, 8 січня. Таким чином, на православне Різдво утворюється чотири вихідних дня з 7 по 10 січня.  Таке перенесення доведеться відпрацювати у суботу 16 січня;

 — понеділок, 23 серпня. У день святкування незалежності України вихідними стануть також 4 дні — з 21 по 24 серпня. Замість 23 серпня робочою буде субота 28 серпня;

 — п’ятниця 15 жовтня. На святкування Дня захисника України також випадає чотири дні з
14 по 17 жовтня. Відпрацьовуватемо у  суботу 23 жовтня.

Варто зауважити, що графіки вихідних днів розраховані для працівників з 5-денним робочим тижнем. А розпорядження про перенесення робочих днів завжди носить рекомендаційний характер. Згідно КЗпП остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.