Депутати Черкаської міської ради звернулися до Президента України щодо нагородження міста Бидгощ (Республіка Польща) та міста Валмієра (Латвійська Республіка) почесною відзнакою «Місто-рятівник». За відповідне звернення на сесії проголосував 31 народний обранець, інформує пресслужба міськради.


Саме ці міста-побратими Черкас, як пояснила директор департаменту економіки та розвитку Ірина Удод, у період повномасштабної агресії росії проти України підставили Черкасам своє надійне дружнє плече.

Місто-побратим Бидгощ неодноразово надсилав гуманітарну допомогу місту Черкаси. До нашого міста продукти харчування, засоби гігієни, одяг, ліки, медичні та санітарно-гігієнічні засоби. Разом із цим, від польських партнерів Черкаси отримали необхідне обладнання для наших захисників.

Також Бидгощ надав фінансову допомогу місту Черкаси у вигляді цільової дотації у розмірі сто тисяч злотих. За рахунок коштів виділених громадою міста Бидгощ придбано обладнання для КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня», що дозволило суттєво підвищити рівень медичних послуг у закладі та забезпечити найбільш оптимальні та безпечні умови роботи.

Крім того, неурядова організація Асоціація друзів Бидгоща провела публічний збір коштів для своїх міст-партнерів в Україні – Черкас та Кременчука, а після його завершення передала 100 000 злотих як гуманітарну допомогу кожному з міст. За ці кошти планується закупити обладнання для технічного підсилення одного з комунальних підприємств.

Угоду про встановлення побратимських відносин та співпраці між містом Валмієра і містом Черкаси підписано у липні 2022 року.

Влада і жителі Валмієри (Латвійська Республіка) намагаються всіляко підтримувати українців. Враховуючи складну ситуацію в енергетичній галузі України, від громади Валмієри надійшов до Черкас дизельний генератор потужністю 40 кіловат. Його встановили в одній з найбільших черкаських шкіл для потреб цього навчального закладу та пункту незламності, розташованого тут.

«Польське місто Бидгощ  та  латвійське місто Валмієра прийняли велику кількість громадян України з нашого міста та інших громад нашої країни, забезпечили їх усім необхідним, проявляючи сердечну турботу про них. Тож з метою відзначення виявленої жителями міст-побратимів солідарності з українським народом пропонуємо ухвалити звернення депутатів Черкаської міської ради до Президента України щодо нагородження міст-побратимів Бидгоща (Республіка Польща) та Валмієри (Латвійська Республіка) почесною відзнакою «Місто-рятівник», – зазначає Ірина Удод.

«Місто-рятівник» — почесна відзнака, встановлена Президентом України для відзначення виявлених жителями міст іноземних держав гуманізму, милосердя, солідарності з Українським народом у відстоюванні ідеалів свободи, миру та демократії, а також підтримки нашої держави у захисті її незалежності та суверенітету під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України.

Відзнака присвоюється містам іноземних держав, жителі яких масово надають гуманітарний захист та інші види допомоги громадянам України, які вимушено залишили Батьківщину внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, а також іншу вагому підтримку Україні у захисті її незалежності та суверенітету.