Проживають і виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу 2 002 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування. Це – 91,3 % від загальної кількості дітей цієї категорії, які проживають в області, говорить начальник обласної служби у справах дітей Оксана Покатілова, повідомляють в облдержадміністрації.

Найвищий показник охоплення дітей-сиріт сімейними формами виховання на цей час у Лисянському районі (98%). Високі показники (95-97%) у Жашківському, Золотоніському, Смілянському, Уманському, Христинівському районах. З початку року право на сімейне виховання реалізували 103 дитини: 7  – усиновлено, 72  – влаштовано під опіку, 24 – до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

– У роботі служб у справах дітей пріоритетним і незмінним залишається питання обліку, координації роботи щодо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштування цих дітей у нові родини, – відзначила Оксана Покатілова. – Лише за 4 місяці цього року в області посиротіло 104 дитини. Найбільше – у Шполянському районі. Це свідчить, що в області щомісяця можливість виховуватися у своїй біологічний родині втрачають 26 дітей. Всього ж службами у справах дітей області обліковуються 2 195 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Переконана, що кожна дитина має виховуватися в родині. І зараз на центральному рівні зроблено активний крок для досягнення цього.

Йдеться про деінституалізацію зокрема. Про реформу інтернатних закладів говориться багато і давно. Сьогодні цьому питанню надано новий імпульс. На думку експертів вирішити проблему інтернатного догляду можуть розвинені на рівні громади освітні, медичні, соціальні, реабілітаційні послуги. У серпні 2017 року розпорядженням Кабінету Міністрів України схвалено Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

Метою стратегії є поступова зміна існуючої системи інтернатного догляду та виховання дітей на систему, що здатна  надавати підтримку дітям, їхнім сім’ям за місцем проживання у громадах, попереджаючи таким чином перебування дітей поза сімейним оточенням і забезпечуючи повернення дітей, які виховуються в закладах, у біологічну сім’ю, або, якщо це неможливо, у існуючі сімейні форми виховання чи в умови, наближені до сімейних.

Нині в області вже розпочали підготовку регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. На сьогодні ж на Черкащині функціонує 26 інтернатних закладів. Тут виховується 3,671 дитина, з них 100 (2,7%) – це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які не мають батьків або осіб, що їх замінюють.