Не лише держава та міська влада дбають про поселення внутрішньо переміщених людей, які тікають від війни. Допомагають в цьому і звичайні черкасці, приймаючи переселенців у своїх домівках. Про це повідомляють у департаменті соцполітики Черкаської міської ради.


На сьогодні, в опалювальний період, сума відшкодування власникам житла за прихисток людей становить близько 900 грн на кожну особу. Відповідне рішення щодо розміру компенсації було ухвалено Кабінетом Міністрів України наприкінці минулого року.

Департамент соціальної політики здійснює прийом повідомлень про розміщення внутрішньо переміщених осіб та повідомлень про зміни щодо їхнього розміщення, щомісяця приймає заяви на компенсацію витрат за безоплатне розміщення ВПО, проводить розрахунок розміру компенсації витрат, що пов’язані з безоплатним розміщенням ВПО, готує відповідну звітність.

За травень-грудень 2022 року прийнято та опрацьовано 1142 заяви-повідомлення про розміщення ВПО, 243 заяви про зміни в розміщенні ВПО. З травня 2022 по січень 2023 прийнято 4825 заяв про призначення компенсації.

4615 заяв власників жилих приміщень включені до Переліків осіб, що розмістили внутрішньо переміщених осіб та подали заяви про отримання компенсації витрат за квітень-грудень 2022 на загальну суму 7 894 705,65 грн.

Станом на сьогодні у 828 домоволодіннях черкасців проживає 2361 внутрішньо переміщена особа.