Соціологічні опитування засвідчують стійку неготовність українців до територіальних поступок попри тиск і терор держави-агресора – Росії. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, що проводилося 4-27 грудня 2022 року, пише Українська правда.

Дослівно: “У травні, липні і вересні 2022 року ми ставили запитання щодо готовності до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру. Зараз, у грудні 2022 року, ми повторно поставили це запитання для оцінки динаміки суспільних настроїв.

На графіку 1 наведені відповіді респондентів. Як можна бачити, для 85% респондентів жодні територіальні поступки не є припустимим. Лише 8% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

У вересні 87% вважали поступки неприпустимими, але різниця з поточним показником – у межах статистичної похибки, тобто фактично змін не відбулося. Також у вересні стільки ж, скільки й зараз (8%) виступали за переговори і готові були відмовитися від певних територій. При цьому зараз частка тих, хто не підтримує територіальні поступки, трохи, але вища за показник станом на травень 2022 року”.

Деталі: В усіх регіонах України абсолютна більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Навіть серед жителів Сходу, який зараз зазнає інтенсивних боїв, 80% проти поступок (готові на поступки – лише 9%), а серед жителів Півдня – 82% проти поступок (готові – лише 10%). Порівняно з вереснем у всіх регіонах ситуація більш-менш стабільна, зазначають соціологи.

І серед українськомовних, і двомовних, і російськомовних українців (респондентів, які зараховують себе до українців за національністю) абсолютна більшість проти будь-яких поступок.