Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук пригрозив керівникам обласних лісгоспів звільненням, якщо ті будуть порушувати законодавство і розкрадати державні ресурси. Свою рішучість Уряд продемонстрував на прикладі відсторонення голови Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, обумовлюються такі рішення регулярністю випадків  незаконної вирубки лісу у регіоні.

“Жодних “чорних лісорубів” під прикриттям територіальних управлінь Держлісагентства не буде”, – зазначив Гончарук за результатами  наради з представниками територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів, яке очолив новопризначений керівник Андрій Заблоцький.

Глава Уряду висловив переконання, що “нахабне розкрадання українського лісу піде у минуле”, ніхто не буде закривати очі на існування сірого ринку деревини.

“Всі, хто планує і далі розкрадати державні ресурси, думаючи, що це, як завжди, зійде з рук — будуть звільнені з посад. А після розслідування відповідними правоохоронними органами — притягнуті до відповідальності”, – запевнив Глава Уряду.

Нагадаємо, минулоріч на Черкащині запрацював додаток “Ліс у смартфоні”, з допомогою якого можна дізнатися, чи легально вирубують дерева, адже можна відслідкувати всі лісогосподарські заходи. Проект пілотний. Над розробкою працювали фахівці “Держлісагентства України”. Кожен громадянин може ознайомитися із лісорубними квитками, дізнатися, де ці рубки проводяться, які рубки проводяться, який об’єм заготівлі. Цей додаток працює тільки для лісових господарств, які підпорядковані Державному агентству лісових ресурсів.

Утім, майже щотижня правоохоронці повідомляють про виявлених “чорних лісорубів” та незаконних торговців деревиною. Черговий інцидент стався сьогодні на Канівщині. Так, під час відпрацювання території міста Канів на автодорозі працівники групи швидкого реагування патрульної поліції зупинили автомобіль, водій якого перевозив деревину. Під час перевірки було встановлено, що водій транспортного засобу  перевозив дерева породи акація, без відповідних дозвільних документів.