Черкаською обласною прокуратурою в ході опрацювання інформації, розповсюдженої в засобах масової інформації, про перебудову приватними особами Черкаського планетарію, що по вул. Байди Вишневецького, 14, в готель, встановлено порушення вимог законодавства у сфері охорони державної власності та культурної спадщини. Інформує пресслужба обласної прокуратури.

Так, будинок Черкаського планетарію збудований ще в середині 1870 років місцевим заможником Федіром Лисаком, в якому в різні періоди розташовувалися класична міська чоловіча гімназія, міська дума, бібліотека, приватна зуболікарня, корпус шляхобудівного технікуму, Будинок політосвіти, лекторій.

З 1960 року в будинку відкрився один з шістьох, які є в Україні, планетарій, де розмістили рідкісну модель приладу зразка 1956 року німецької фірми «Zeiss», яка так і називалась – «планетарій». Черкаський планетарій став освітнім та екскурсійним об’єктом міста, під куполом якого можна було побачити імітацію космічних явищ.

Історична і культурна цінність будівлі планетарію підтверджується також  фактом внесення його до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Прокурором встановлено, що приміщення планетарію було у користуванні однієї із колишніх загальносоюзних громадських організацій, щодо майна яких з набуттям Незалежності України, Верховною Радою України прийнято рішення про його належність до державної власності. Водночас за відсутності рішення уповноважених державних органів про приватизацію державної власності приміщення планетарію на підставі договору купівлі-продажу, укладеного в серпні 2022 року, зареєстровано за приватним підприємством.

Реагуючи на порушення вимог закону, Черкаською обласною прокуратурою скеровано до суду позов про витребування будинку планетарію на користь держави в особі Кабінету Міністрів України.

Наразі господарським судом Черкаської області відкрито провадження у справі за позовом прокурора та призначено справу до розгляду.