Відбулась зустріч заступників міністра внутрішніх справ Катерини Павліченко та Богдана Драп’ятого з предстоятелем Православної церкви України Митрополитом Епіфанієм.  Вони обговорили питання залучення капеланів до роботи поліції, зокрема у напрямку запобігання будь-яким проявам насильства. Інформують у пресслужбі нацполіції.

Окрім того, йшлося про втілення норм закону «Про Службу військового капеланства».

Катерина Павліченко розповіла очільнику Православної церкви України про ті завдання, які виконують правоохоронці та військовослужбовці з системи МВС, наближаючи нашу країну до перемоги.

«Наші воїни та члени їхніх родин потребують не лише фізичної та психологічної допомоги, а й духовної підтримки. В деякі часи їм буває дуже важко, коли без такої підтримки їм не впоратися», – підкреслила вона.

Також заступниця міністра подякувала митрополиту Епіфанію за орієнтованість на підтримку родин українських захисників та захисниць.

Митрополит Епіфаній розповів про те, з якими викликами зіткнулися українські священники з початком повномасштабного вторгнення росії.

«Там, де священники залишалися з громадою під час тимчасової окупації, люди не втрачали надію на порятунок», – сказав очільник ПЦУ.

Він також зазначив, що Церква спільно з партнерами та меценатами займається відкриттям шелтерів для людей, які зазнали насильства. Це є ключовим питанням у допомозі постраждалим, адже, людина має куди піти реабілітуватися та вирішити як їй далі жити.

Своєю чергою Катерина Павліченко зазначила, що інститут капеланства сприяє побудові «містка довіри» між громадою та підрозділами системи МВС.

Також вона зауважила, що підрозділи органів внутрішніх справ очікують збільшення кількості певних категорій злочинів у зв’язку з наслідками війни. Йдеться зокрема про злочини, пов’язані з домашнім насильством та торгівлею людьми.

За результатами обговорення, сторони домовилися напрацювати спільні рекомендації та розробити програми семінарів щодо запобігання насильству для капеланів, які працюють у громадах.

Заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий додав, що зараз особлива увага МВС зосереджена на допомозі людям, які перебували під тимчасовою окупацією. Цей напрямок включає зокрема допомогу у відновленні документів.

«Ми маємо тверезо оцінювати небезпеки. Та якщо ми будемо єдині, ми здолаємо ворога і відродимо Україну», – наголосив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Нагадаємо, при МВС створено робочу групу з підготовки підзаконних актів, спрямованих на реалізацію Закону, до складу якої увійшли представники МВС, Держприкордонслужби та НГУ. Ведеться робота із включення до складу цієї групи представників Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.