Вирішувати конфлікти у колективі навчають школярів у Черкаській спеціалізованій школі №3, де триває проєкт “Школа Миру”. Зі слів керівниці проєкту Марії Тищенко, це навчання безплатне. У проєкті бере участь пів сотні людей із семи областей України. На одному із занять побувало Суспільне.

Тренінговий день для учасників “Школи Миру”, розпочався із вправи, під час якої учні по черзі демонстрували емоції, а інші мали їх відгадати. За словами тренерки Валерії Смик, так учні вчаться взаємодіяти між собою та розуміти почуття одне одного:т “У нас була тема емпатія – це коли ми відчуваємо емоції інших, це дуже важливо, тому що так ми можемо подбати про емоції інших, і не завдати шкоди людині”.

Десятикласниця Ельзара Розіна потрапила у школу після конкурсного відбору. Розповіла, що такі навички допоможуть їй ладнати з однолітками та уникати конфліктів: “Бувають часто конфлікти, зараз просто такий перехідний вік і дуже складно зрозуміти один одного. Але такі проєкти як «Школа миру» допомагають почути чужі думки й навчитися сприймати їх”.

Учасниця із Кропивницького Валерія Лавренюк розповіла, що на таких тренінгах можна отримати знання, які будуть корисні протягом усього життя: “Тут дають таку базу, з якою ти потім ідеш по життю, і ти надалі знаєш що робити. Бо коли ти в школі допомагаєш вирішувати конфлікти, ти бачиш це зі сторони, і думаєш, що ймовірно, я не так зрозумів цю людину”.

За словами керівниці проєкту Марії Тищенко, у школі облаштовують кімнату “миру”, де усі охочі зможуть проводити свій вільний час. Головним символом приміщення є стінопис, який створив харківський художник: “У стінописі зашифроване слово мир, і тут є символи нашої школи: голуб, сова – як символ мудрості і миру”.

Зі слів Марії Тищенко, Черкаську спеціалізовану школу № 3 обрали із 70 охочих з області для втілення проєкту “Школа миру”: “Ми обирали цільовий регіон для того, щоб познайомити дітей із культурою, історією, особливостями регіональними, тому що половина цих дітей практично ніколи не виїжджала за межі свого регіону. Тому ми даємо їм можливість показати Україну”.

Для усіх учасників проєкту участь безплатна. Школярам таке навчання допоможе стати самостійними, а викладачам ментально наблизитись до дітей: “Школа навчає як дітей, так і вчителів, не насильницьким методам комунікації медіації. Школа створена, щоб діти самостійно вирішували конфлікти. Ми маємо дуже гарні результати, що діти самі стають медіаторами та самостійно можуть вирішити конфлікти, не залучаючи дорослих”, — зауважила Марія Тищенко.

Заявку на участь школи у цьому проєкті заповнювала заступниця директора школи Наталія Парначова. За її словами “Школа миру” триватиме п’ять днів, опісля навчання не зупинятимуть, а й далі будуть передавати їх одне одному: “Плануємо найрізноманітніші інтерактивні заняття, тренінги, безпосередньо вчити команди, які будуть вирішувати конфліктні ситуації. Нам уже провели два тренінги з уміння медіації”.