Своє вісімдесятиріччя від дня заснування Староковрайський народний аматорський духовий оркестр відсвяткував великою урочистою концертною програмою, що стала чудовим святом для мешканців громади, пише «Прочерк».

Незважаючи на снігову та морозну погоду, суботнього дня 1 грудня в переповненому глядацькому залі сільського Будинку культури панувала по-справжньому тепла й затишна атмосфера. Крім прихильників духової музики на святкування прибули ветерани-духовики, колишні учасники оркестру та ті, кому заняття в оркестрі не лише прищепили любов до музики, а й дали поштовх займатися цим професійно.

Духовий оркестр, в якому переважає шкільна молодь, став свого роду візиткою села і району, адже рідко де сьогодні можна знайти самодіяльний колектив такого високого виконавського рівня, у репертуарі якого десятки різноманітних творів європейської класики та вітчизняної духової музики.

blank

На даний час оркестр забезпечує музичний супровід всіх сільських урочистостей, бере активну участь у різноманітних концертах і фестивалях, його залучають до святкування різних подій в районі та області.

Серед почесних гостей на ювілейному святкуванні був присутній один із засновників СТОВ «Старий Коврай», фінансовий директор корпорації «Дніпро» Григорій Петрович Душейко. Він привітав учасників з вагомою річницею оркестру, побажав подальших творчих успіхів, нових перемог та вручив кошти керівнику на підтримку матеріальної бази колективу. Саме родина Душейків протягом багатьох років найбільше опікується аматорським духовим оркестром, підтримує фінансово, аби він і надалі продовжував радувати глядачів неперевершеними творами та плідно розвивався.

blank

Вісімдесят років творчого життя оркестру стали знаменною історичною миттю, і як доказ цьому на фоні музичного твору «Єсть только миг» у виконанні Володимира Родовікова на екрані демонструвалися світлини учасників духового оркестру різних поколінь.

До винуватців урочистостей та всіх присутніх у залі зі словами вітань звернулися сільський голова Анатолій Савченко та начальник відділу культури і туризму РДА Світлана Шаповал, яка відзначила грамотами за багаторічну творчу працю, популяризацію музичного мистецтва, активну участь у культурно-мистецькому житті району керівника оркестру Аркадія Однодворцева та ветеранів колективу Юрія і Миколу Стеценків, Володимира Родовікова, Олександра Харсуна.

blank

Музичним дарунком прозвучала пісня про гармоніста від сусідів – працівників культури зі Степового Світлани Депутат та Любові Кононенко.

Ведуча святкової програми ще раз нагадала землякам історію заснування колективу, його творчий шлях та назвала імена всіх керівників оркестру.

…У 1938 році, коли був створений колектив, у його складі налічувалося 16 музикантів. Разом з віком накопичувався досвід, зростала кількість прихильників, розширювався репертуар. Тоді керівником був Григорій Семенович Сушко. В період війни 1941-1945 років діяльність оркестру було припинено. Девять музикантів пішли на фронт захищати рідний край. Після Перемоги духовий оркестр відновив свою роботу, керівником став Ілля Сергійович Чернега.

На той час це був перший післявоєнний оркестр у Іркліївському районі. Про цей колектив у 1949 році республіканська газета «Колгоспне село», нині «Сільські вісті», писала “…прості хлібороби, батьки яких і не мріяли про духову музичну грамоту, тепер грають по нотах». А далі керівниками були Сулима Феодосій Іванович, Давиденко Іван Григорович, Перепелиця Іван Семенович, Двірний Олександр Іванович. А вже двадцять років поспіль його незмінним граючим керівником є Аркадій Однодводцев.

Його життєвою енергією, оптимізмом та самовідданою працею на ниві служіння музиці можна тільки захоплюватися. Він постійно перед собою ставить нові цілі, намічує плани та досягає їх разом з колективом. Репетиції, проведення індивідуальних занять, написання партитур для оркестру – усе це потребує і часу, і сил. Вимогливість до себе та учасників, висока виконавська дисципліна й відповідальність дають свої результати.

А далі звучали музичні твори, як нові, так і ті, що так полюбилися шанувальникам і виконувалися в концертних програмах впродовж багатьох років. Глядачі у залі для улюблених сільських артистів не шкодували оплесків, не втомлювалися вигукувати «браво», «молодці».

В святкові хвилини не забули згадати та вшанувати світлу пам’ять 48 учасників колективу, які в різний час і за різних обставин пішли за межу вічності. Під звуки журливої мелодії (соло на трубі зіграв Аркадій Однодворцев) їх імена один за одним змінювалися на екрані.

blank

Цей концерт став свого роду звітом мистецького колективу перед громадою, в який він вложив весь свій професіоналізм, майстерність і душу.

Після виступу музиканти та гості свята продовжили спілкування за святковим столом, приготовленим з любов’ю та щедрістю майстринями місцевого товариства.

Усі бажали керівнику духового оркестру та всім його музикантам творчих досягнень та перемог.

Валентина Згура, Ніна Семенова