При зміні місця фактичного проживання внутрішньо переміщеним ососбам (ВПО) необхідно стати на облік за новим місцем, інакше орган соціального захисту населення приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця. Як і де це зробити – розяснюють фахівці департаменту соціальної політики.

Заступник директора  департаменту соціальної політики Катерина Бінусова розповідає, що для контролю і правильного розподілу бюджетних виплат внутрішньо переміщеним особам Уряд України прийняв постанову, якою  запроваджує проведення перевірок внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання/перебування.

«Це зумовлено тим, що нерідко внутрішньо переміщені особи повертаються до покинутих місць проживання або виїжджають за кордон і не повідомляють про своє рішення органи соціального захисту населення. Відповідно допомога на проживання цим особам продовжує нараховуватись та виплачуватись, хоча фактично вони вже втратили правову підставу для її отримання. Зважаючи на те, що бюджетні витрати на соціальні потреби мають бути цільовими та контрольованими, проведення відповідних перевірок надасть змогу раціонально використовувати кошти державного бюджету», – говорить Катерина Бінусова.

Тому для продовження виплат ВПО мають повідомити орган соціального захисту населення про переміщення на інше місце проживання або про повернення до постійного місця проживання.

Для продовження виплат особам, які мають на це право, орган соціального захисту населення за новим місцем проживання робить запит до відповідного органу за попереднім місцем проживання.

Факт проживання/перебування ВПО за фактичним місцем вибірково перевіряється територіальними органами Національної соціальної сервісної служби України.

При відсутності ВПО за фактичним місцем проживання/перебування посадова особа територіального органу Нацсоцслужби робить відповідний запис в акті і залишає ВПО повідомлення про необхідність упродовж 10 календарних днів прибути до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

Якщо ВПО протягом 10 календарних днів не прибула до органу соціального захисту населення, орган приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Поновлюється виплата щомісячної державної допомоги ВПО, коли особа, яка має право на таку виплату, стає на облік ВПО за місцем фактичного проживання.
Нагадаємо також, що змінити місце проживання ВПО та скасувати його статус тепер можна у застосунку «Дія».

Міністерство цифрової трансформації торік додало можливість отримати довідку ВПО та оформити виплати. Тож у  застосунку Дія доступні ще 2 нові автоматичні послуги для переселенців:
– зміна місця реєстрації (якщо переїхали до іншого міста України),
– скасування статусу ВПО (якщо повернулися додому).

Обидві послуги автоматичні. Це означає, що процес відбувається без участі посадових осіб, а ВПО  не потрібно чекати на його рішення.

Скористатися послугами можуть українці, які мають довідку ВПО в Дії. Також необхідно звернути увагу, що для зміни місця реєстрації переселенців потрібно фізично перебувати на місці тимчасового місця проживання, щоби підтвердити геолокацію.

Для отримання додаткової інформації Катерина Бінусова радить ВПО, які перебувають у Черкасах, звертатися за телефонами громадської приймальні департаменту соціальної політики: 095-200-16-45, 067-509-50-26, 093-296-54-58.

Режим роботи департаменту: понеділок-чтевер – з 8.00 до 17.15,
П’ятниця – з 8.00 до 16.00.
Субота-неділя – вихідні.