Ще влітку цього року Україну сколихнув жахливий випадок смерті дитини в одному з приватних дитсадків у Запоріжжі. А згодом своїм обуренням щодо діяльності приватних закладів дошкільної освіти на своїй сторінці поділилася черкаська блогерка Тетяна Соломенна. Жінка збиралася віддати свого сина у дошкільний заклад, але була неприємно здивована тим, що побачила у приватному дитсадку.

Як функціонують приватні дитсадки у Черкасах, чи дійсно небезпечно віддавати туди своїх дітей та на що потрібно звернути увагу, обираючи дошкільний навчальний заклад, з’ясовували у інтернет-виданні “Про все”.

У своєму дописі блогерка Тетяна Соломенна нарікала на невідповідність ціни та якості пропонованих послуг і умов в приватному садочку, куди вона вирішила відвести свого сина. Також Тетяна обурилася тим, що вихователі та няні були без педагогічної освіти та медичних книжок.

– Привівши дитину оформляти в садок, ніхто не спитав довідку від педіатра, це ніби й добре, адже не потрібно заморочуватись, але варто задуматися про здоров’я інших дітей! І я зараз не про звичайні вакцини, а про проблеми посерйозніше. Задумайтеся, якщо дитину не взяли в звичайний садок, її візьмуть в цей, і це вже як пощастить, з якими саме проблемами, – написала блогерка. – Будьте готові, що якщо ваша дитина плаче, то вам не поспішатимуть телефонувати, адже в їх інтересах сказати, що дитині в садку добре, залишайте надовго ( це гроші).

blank

Наостанок Тетяна запитала в читачів, чи їх не бентежить той факт, що приватні садки міста Черкаси не несуть кримінальну відповідальність за своїх вихованців.

– У випадку чого, винними будете лише ви. Адже ви віддали дитину не в нормальний державний заклад, а в “шарашкіну контору”, – зазначила Тетяна Соломенна.

Що відомо про приватні садочки в Черкасах?

Журналісти нарахували всього 14 приватних садочків, про які є інформація в мережі Інтернет. Але з них тільки один заклад має ліцензію – це  ТОВ “Монтессорі фемелі”.

Ексочільник департаменту освіти та гуманітарної політики ЧМР Сергій Воронов розповідає, що приватні дитсадки не контролюються департаментом.

– Я знаю, що приватних садочків в Черкасах багато, проте ліцензію має лише один. За законодавством приватні садочки повинні виконувати фактично все те, що й державні, але на практиці, якраз у приватні заклади зазвичай йдуть невакциновані діти, оскільки там дещо “крізь пальці” дивляться на виконання подібних норм, – розповідає Сергій Воронов.

Ціна в приватних закладах коливається від 3000 до 6000 гривень на місяць (без урахування додаткових внесків). За цю ціну садочки пропонують заняття з логопедом, уроки музики, художнього мистецтва, хореографії, вокалу, гімнастики та підготовку до школи для старших груп.

Директори приватних садків обіцяють для дітей по три повноцінні прийоми їжі на день та по два фруктові перекуси. В окремих закладах батькам навіть надсилають фото страв, які приготували для дитини.

У приватних садках зазвичай набирають невеликі групи – до 10 дітей, тому вихователі можуть більше уваги приділяти кожному окремо. Також у закладах доволі велика кількість персоналу, є навіть спеціальні “прихідні” вчителі, які викладають іноземні мови, уроки хореографії, української мови, фізкультури та математики.

Щоб віддати дитину до приватного садочка не потрібно ніяких довідок та щеплень, на відміну від комунальних закладів.

Директори приватних закладів також запевняють, що обов’язково повідомляють батьків, коли їхні діти плачуть чи капризують. Самим же вихователям не вигідно, щоб вихованець в садочку почувався некомфортно.

Черкащанка Катерина Хомич говорить, що віддала свою доньку до приватного садка та жодного разу про це не пошкодувала.

– До державних садочків беруть дітей віком від трьох років, максимум від двох з половиною. А нашій дочці тоді не було й двох років. Оскільки в нас ще одна маленька дитина, було трішки важко з ними обома вдома, – розповідає Катерина. – Вирішили спробувати віддати старшу в приватний садочок і дитині сподобалося. За час у садочку вона навчилася краще розмовляти та ще багато того, на що у мене просто не вистачило б часу. Також мені подобається те, що в приватних садочках невеликі групи дітей і увага всім дістається порівно. Діти краще знають один одного, більше спілкуються.

Жінка розповідає, що не перевіряла наявність у вихователів педагогічної освіти, адже для неї це не головне.

 – Я дивлюся на те, як дитина спілкується з дорослими. У моєї доньки є улюблена вихователька в садочку, вона їй сподобалася з самого початку. А те, чи є диплом вихователя – це ще не показник. Потрібно просто любити дітей та свою справу. Тому для мене наявність відповідної освіти не є важливим та принциповим фактором, – розповідає Катерина.

За її словами, те, що приватні садочки не контролюються відповідними органами – це скоріше проблема законодавства, ніж конкретних людей та підприємців.

– Це повинно регулюватися на рівні держави та міст. Не батьки повинні досліджувати та вивчати цю проблему, – каже черкащанка.

Не проблемою для Катерини була ціна у приватному закладі.

– Приватні садочки звичайно дорожчі ніж державні, але ціна тут є спірним питанням. Когось вона влаштовує, когось ні. Це все таки залежить від фінансового стану батьків. Для нас ціна теж не є принциповим і головним, – говорить жінка.

Чим державний садочок відрізняється від приватного?

Директорка державного дитсадка №2 “Сонечко” Галина Іванівна розповідає, що у комунальних закладах адміністрація та персонал зараз зобов’язані дотримуватися всіх протиепідемічних вимог. Дітей, поки дозволяють погодні умови, приймають на вулиці, на відкритій території. В самому приміщенні весь персонал зобов’язаний носити маски.

– Щодня персонал та педагогічні працівники миють іграшки та замочують їх у спеціальному розчині, обробляють всі поверхні в приміщенні, – розповідає директорка садочка.

Обов’язковими в комунальних закладах є і медичні огляди, без яких персонал не має права працювати.

Найбільшою небезпекою приватних садочків Галина Іванівна називає те, що дітей туди приймають без  вакцинацій.

– До державних садочків невакцинованих дітей не приймають. Ми одразу попереджаємо про це батьків, – каже пані Галина. – У нас все суворо контролюється. У нас є методичні об’єднання, де ми показуємо рівень своєї роботи, ділимося надбаннями та досвідом з іншими освітянами. Ми ходимо в інші садочки, знайомимося з їхніми нововведеннями та переймаємо їхній досвід.

Жителька Черкас Євгенія Кравченко водила двох своїх дітей до державного садочка, адже, за її словами, там всі питання можна вирішити в документальному плані.

– У разі чого, пишеться заява на ім’я завідуючої, яка повинна відреагувати на запит. Якщо ні, то ця заява направляється до департаменту освіти і тоді вже садочок перевіряють наповну. Тому завідуючій просто легше тримати все під контролем та підтримувати порядок, – говорить черкащанка. – Про приватні садочки нічого сказати не можу, бо не водила діток туди. Але розумію, що і там необхідно звертати увагу на певні документи: під яким видом діяльності зареєстрований садочок, чи мають вихователі відповідну освіту,  чи має садочок право на годування дітей. І, взагалі, чи проходить персонал, який контактує з дітьми і готує їм їжу, елементарний плановий медогляд.

У чому важливість ліцензії для приватного закладу?

Директорка приватного ліцензованого садка “Montessori Family” в Черкасах Тетяна Валентинівна розповідає, що отримати ліцензію – справа не легка, але дуже важлива.

– Для того, аби отримати ліцензію потрібно виконати ряд вимог. Серед них: навчання персоналу, їх офіційне працевлаштування, проходження курсів з охорони праці. Для прийому на роботу обов’язкова педагогічна освіта, а персонал повинен бути обізнаним в дитячій психології. Всі викладачі та вихователі проходять відповідну атестацію, а вся наша робота підконтрольна департаменту освіти та гуманітарної політики. Ми несемо повну відповідальність за наших вихованців. Цього всього в садочках без ліцензії немає. Ми працюємо офіційно та платимо податки в державу. Ми відкриті для батьків та після кожного дня розповідаємо їм про те, що відбулося за сьогодні. Для нас важливим фактором є довіра людей. Багато батьків віддають до нас своїх дітей саме через те, що ми працюємо офіційно та маємо ліцензію. Процедура її отримання непроста, але, я вважаю, що вона необхідна всім організаціям, які працюють з дітьми, – говорить Тетяна Валентинівна.

Хто відповідальний за здоров’я та життя дітей у комунальних і приватних закладах?

Адвокат Олександр Філь говорить, що турбота за життя, здоров’я та безпеку дитини – безперервно в думках у батьків, особливо матерів, тому не дивно, що часто вони скаржаться на незадовільний нагляд та догляд за дітьми в дошкільних навчально-виховних закладах.

– Якщо з державними  дошкільними навчальними закладами все більш-менш зрозуміло –  відповідальність працівників закріплена в нормативних актах України, натомість з приватними дитячими садками все складніше. Головна відмінність полягає в тому, що приватні дитячі садочки не мають жорсткого законодавчого регламентування діяльності, оскільки між таким садочком та батьками дитини укладається договір, який, насамперед, має свободу волевиявлення. І тут все залежить від батьків. Такий договір треба уважно перечитати, особливо розділ відповідальності закладу та його працівників, якщо такий розділ існує, то це ще півбіди, пункти договору про відповідальність закладу можуть бути «розкидані» по всьому договору, а договір може бути надрукований дрібним шрифтом та складатися з десяти або більше сторінок. І хоча такий договір не може суперечити вимогам чинного законодавства України, але ж може досить зменшити обсяг відповідальності закладу або його працівників. Отже не зайвим було б отримати консультацію у адвоката, перед тим, як укладати такий договір, все ж таки це не разовий договір, а дитина може відвідувати такий садочок не один рік, – радить адвокат.

На що варто звернути увагу при виборі дитячого садка?

У Міністерстві освіти і науки розробили рекомендації для батьків, на які варто звертати увагу при виборі безпечного приватного дитсадка.

Під час першого візиту до дитячого садка у Міносвіти радять звернути увагу на наявність ліцензії у закладу та територію навколо садочка: її наявність; стан обладнання для дітей; безпечність покриття ігрового майданчика; віддаленість від дороги, відсутність можливості для дитини самостійно залишити територію дитсадка тощо.

Також увагу радять звернути на безпеку приміщення: чи закриті розетки, м’яке покриття в ігрових зонах; відсутність самостійного доступу дитини до рідин та їжі; безпечні для дітей вікна; наявність аптечки тощо.

Важливими в дитячих садках є також чистота та гігієна: наявність окремих дорослого та дитячих туалетів; наявність засобів індивідуальної гігієни для кожної дитини тощо. Варто звернути увагу і на чистоту кухні та їдальні.

Батькам також варто ознайомитися зі змістом програми, яку пропонують в садку: наявність ранкового кола / зустрічі для всіх вихованців; тривалість прогулянки та умови її скасування; наявність вільної гри у дітей та інших активностей.