Які 5 творів найпопулярніші серед золотоніських читачів, тобто, їх найчастіше беруть у бібліотеці на Благовіщенській? Розповідає директорка Золотоніської міської бібліотеки Людмила Безкровна для інтернет-видання Золотоноша.City.

– Кожен мій відвідувач – індивідуальний та особливий, − розповідає Людмила Миколаївна. – Буває, що я сама раджу людині цікаву книгу, іноді йдуть за твором уже усвідомлено: назву не пам’ятають, а переказують сюжет. Трапляється, що просять книгу «у червоній палітурці із золотими літерами» або ж користуються відгуками у створеній інтернет−спільноті.

Буває, що читачі просять порадити новеньку книжечку. Одним допомагає створена у бібліотеці експозиція з нових надходжень, з іншими директорка бесідує: який твір читали напередодні, який особливо запав в душу, що саме вразило. На основі цього робить висновок: віддати перевагу детективу чи драмі, історичному роману чи фантастиці.

– Золотоніський читач – це категорія 40+, − каже Людмила Безкровна. – Серед відвідувачів багато школярів, але діти йдуть тільки до 8 класу. Молодь читає мало, у них в пріоритеті електронні книги.

 Володимир Лис «Століття Якова»

blank

Остання мрія Якова – зустріти своє століття в колі родини. А ще отримати прощення за гріхи, які скоїв за життя. Не навмисне, але чинив так, бо не мав вибору. Або вважав, що це правильно саме на той момент. А потім, як і кожна людина, заплатив за свою помилку – вічним душевним болем. Та незважаючи ні на що, він лишився людиною, яка завжди готова допомогти ближньому.

В юні роки Яків покохав, але зазнав болю, бо був іграшкою для коханої, яка зрадила його почуття, розбила серце. І це кохання мало вплив на все його життя. Та він навчився любити і порятував своєю любов’ю душу коханої, Зосі.…

Чи збудеться незвичайна мрія головного героя Володимира Лиса, ви можете дізнатися, взявши до рук його книгу «Століття Якова».

Володимир Лис «Соло для Соломії»

blank

Красуня, від якої не відвести очей − так люди говорили про Соломію. Петро і Павло згодні були на все, аби взяти її за дружину. А мати, що все життя страждала через помилку молодості, повчала дівчину: слухайся серця, а не розуму…

Якщо попередній твір Володимира Лиса − про долю чоловіка, то «Соло для Соломії» − про долю жінки. До речі, за словами автора, образ Соломії – найкращий жіночий образ у всіх його творах.

Марія Матіас «Солодка Даруся»

blank

Події, описані у «Солодкій Дарусі», розгортаються на Буковині, у глухому гірському селі Черемошне, в якому проживали Михайло і Матронка із своїм особливим коханням. Закохані як могли оберігали свої почуття від заздрісних язиків, а Матронку називали «Михайловим дивом». У них народилася дочка Даруся…

Про гірку долю Дарусі та її батьків у довоєнний та післявоєнний періоди (30−70-ті роки минулого століття) «виткала» свою розповідь Марія Матіос. Долі, понівечені радянськими НКВДистами, які жорстоко розправлялися з мирним населенням, впроваджуючи нелюдські закони на окупаційній території Західної України. Дарусю назвали «солодкою», бо за цукерку, якою заманув 10−річну дитину радянський «прихвостень», була зруйнована її доля і доля батьків. Ця катастрофа має образне значення, бо таких трагедій у житті українського народу було безліч…

Василь Шкляр «Чорний ворон»

blank

Чому роман Василя Шкляра розлетівся стотисячним тиражем? Може, річ у тім, що Україна просто скучила за цікавим романом, написаним добірною українською мовою, сповненим неймовірними пригодами про наше минуле, якого ми не знаємо? А, може, давно скучили за справжнім чоловіком, який і рідну землю може боронити, і кохати так, як мріє кожна дівчина у юності, і вірно дружити. Ми стомилися вже від миршавеньких героїв , від брутальної лайки замість почуттів, від спроб перекласти все на жіночі плечі. А тут — справжній чоловік!

Микола Скляр, колишній офіцер царської армії, узяв собі псевдонім «Чорний Ворон», щоб уберегти свою родину від репресій. Так чинили майже всі отамани Холодного Яру. І пішов воювати за власну державу.

Усі події розгортаються на Черкащині, Вінниччині і Кіровоградщині, все грунтується на реальних фактах.

Аньєс Мартен-Люган «Щасливі люди читають книжки і п’ють каву»

blank

Де взяти сили жити після загибелі коханого чоловіка і доньки? Як навчитися знову розпочинати життя з нуля? Сумна і красива історія жінки у бестселері французького автора Аньєс Мартен-Люган. Її головна героїня заново вчиться відчувати, кохати.

Книга «Щасливі люди читають книжки і п’ють каву» − про життя, поділене на «до» і «після», про самотність, надію, любов і віру в себе.