Відомий письменник родом з Черкас, Артем Чех став лауреатом Літературної премії імені Джозефа Конрада – однієї з найпрестижніших книжкових премій в Україні. Оголошення лауреата й нагородження відбулось 15-го листопада, пише “Вікка“.

Разом з черкащанином на премію претендували також Катерина Бабкіна та дружина Артема Чеха Ірина Цілик.

Як переможець, Артем Чех отримав диплом, грошову нагороду 3000 євро та піврічне стажування у Польщі у 2020 році в межах стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща Gaude Polonia від партнера премії — Національного центру культури (Варшава).

В Україні премія імені Джозефа Конрада вручається раз на два роки. Її присуджують українським прозаїкам віком 40 до років за творчість, яка порушує актуальні теми, змушує до рефлексії та розширює знання читачів про інші культури.

Цьогоріч кращого літератора визначили вже всьоме. У різні роки переможцями ставали Катерина Калитко, Софія Андрухович, Таня Малярчук, Наталка Сняданко, Сергій Жадан та Тарас Прохасько.

Джозеф Конрад-Коженьовський, іменем якого названа літературна відзнака, – англійський письменник польського походження, народився в Україні. Англійці вважають його одним із найвидатніших своїх прозаїків. Ціаво, що до 20-річного віку він взагалі не володів англійською мовою.