Верховна Рада проголосувала за проект закону №5309 згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

За це рішення проголосували 240 народних депутатів, пише “Українська правда”.

Після голосування представники “Опозиційного блоку”, які виступали проти перейменування, вимагали переголосування проекту закону, проте спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що закон ухвалений.

Згідно з документом, релігійна організація (об’єднання), яка є частиною іншої структури, керівний центр якої знаходиться  в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов’язана у своїй повній назві відображати відповідну приналежність.

Зокрема, як зазначили у своїх виступах нардепи, УПЦ МП має змінити назву на Російська православна церква в Україні.

Також вони висловлювали думку про те, що представники російської церкви не мають право вести діяльність у зоні бойових дій, зокрема, щоб не передавати агресору інформацію про українські війська.

У документі повідомляється, що метою закону є забезпечення державної безпеки та суверенітету України, а також забезпечення суспільства повною та достовірною інформацію.

Більшість черкаських депутатів підтримали цей законопроект. Так “за” проголосуавли: Олег Петренко (округ №194, позафракційний), Сергій Рудик (округ  198, БПП), заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, списочники БПП Світлана Заліщук та Владислав Мамчур, Антон Яценко (округ № 200, “Відродження”), “радикал” Віктор Вовк. Не голосував Володимир Зубик (округ № 195, “Відродження”). Відсутніми на засіданні були Владислав Голуб (округ №197, позафракційний), списочник БПП Віталій Чепинога, Геннадій Бобов (округ № 196, “Відродження”), списочник “Народного фронту” Максим Поляков, позафракційний Валентин Ничипоренко (округ № 199). Проти проголосував списочник “Опозиційного блоку” Олексій Долженков.

Після голосування за закон про перейменування УПЦ Московського патріархату, депутат Нестор Шуфрич підбіг до спікера ВР Андрія Парубія і став вимагати переголосування.

“Рішення прийняте, не біснуйтесь, бо мені доведеться вас просто перехрестити, виганяти біса”, – сказав Парубій.

Після цього Шуфрич зірвав з трибуни плакат, де був заклик віддати під суд Віктора Медведчука.

У результаті на Шуфрич накинувся депутат від “Народного фронту” Юрій Береза. У бійку також включитись Юрій Бойко та депутати з Опоблоку.

Березу підтримав депутат Ігор Гузь та інші.

Бійка тривала недовго, але була дуже активною.

“Опозиціонерів” відтіснили у прохід між рядами, а плакат із Медведчуком приклеїли назад на трибуну.