Черкащанка Тетяна Яковенко вирощує равликів. Спочатку це було хобі, нині – має власну ферму молюсків зі спеціальними полями й холодильниками. Розповідає Суспільне.

Равлики на фермі черкащанки Тетяни Яковенко “оселилися” сім років тому. Спочатку їх вирощували батьки, щоб не нудьгувати на пенсії. Ферму облаштували у селі Благодатне. Спочатку все було в новинку, розповів батько жінки Геннадій Яковенко:

“Равлики в утриманні не складні, потребують регулярного поливу і один раз на добу їх треба годувати спеціальним комбікормом для равликів”.

Перші равлики купили в українського фермера. Пройшли всі етапи: від репродукції до вирощування, зауважила Тетяна Яковенко. Сезон розпочинають у березні.

“Спеціальні столи розміщені в приміщенні, ми на них викладаємо-розселяємо наших равликів, пташоматочне поголів’я. Період репродукції триває близько трьох місяців. За цей час ми їх відгодовуємо після довгої сплячки, а потім вони спарюються і відкладають ікру”, – розповіла Тетяна Яковенко.

Зі слів власниці ферми, равлики будь-що їсти не будуть. Поки вони виростуть, їхній раціон змінюють чотири рази. Серед улюблених страв – морква. Наступний етап – відгодівля в обладнаних полях. Там засівають спеціальну траву. Умови намагаються створити максимально наближені до природних – від 15 до 25 градусів тепла.

Жінка зауважила, що багато хто вважає, що це бізнес для лінивих, але це насправді не так. Максимально на фермі збирали 5 тонн молюсків. Тоді довелося працювати цілодобово. Нині мають два види равликів – мюлер і максіма. Їх цінять для приготування різних страв. Зі слів Тетяни, вони постійно експерементують із приготуванням:

“Готуємо ескарго. Ми розробили взагалі 6шість видів різного соусу. І також ми готуємо філе равликів. Це найніжніше м’ясо. Крім того, ми ще й ікру солимо равликову, у них біла ікра. ЇЇ вважають найдорожчою ікрою в світі”.

Пан Геннадій розповів, що побудували і спеціальний холодильник, де равлики перебувають у стані анабіозу – без видимих проявів життя. Частину залишають для наступного сезону, іншу – експортують.

“Якщо перенести равликів з поля відразу в холодильник, на мушлі випадає конденсат, і це дуже погано впливає. Вони прокидаються і їх заново треба сушити. Тоді вони втрачають вагу, і життєдійні сили”, – розповів чоловік.

У планах родини – восени зібрати до десять тонн равликів, поділилася Тетяна Яковенко. Хотіли також продавати молюсків і за кордон. Тож чекають закінчення пандемії.