“Чекіст”, що вимикав українські телеканали на Донбасі, домігся розслідування стосовно двох друкованих видань Черкащини.

Про це свідчить ухвала Соснівського суду, пише “Кропива”.

В жовтні цього року, за заявою уродженця РФ Сергія Варющенка, було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 376 КК України (втручання в діяльність судових органів).

Як втручання в роботу судових органів, чоловік розцінив публікації друкованих видань Черкащини: “Нова молодь Черкащини” та “Вечірні Черкаси”, що датуються 2017 роком та висвітлювали хід судового процесу над ним. Через Соснівський суд чоловік домігся продовження досудового розслідування.

Мова йде, зокрема, про цю публікацію в газеті “Нова молодь Черкащини” – передрук з інформаційної агенції “ІнфоМіст” за результатами рішення суду та подальшого судового розгляду. Тож яким чином може “тиснути на суд” чи “втручатись в його роботу” публікація про судові перипетії – питання риторичне. І не зрозуміло, з якою метою судді знову повертаються до “розслідування” цього типу “тиску”? Адже це вже більше схоже на тиск на засоби масової інформації і помсту їм за те, що вони тримали в полі зору вказану резонансну справу.

У жовтні 2016 року Сергій Варющенко був засуджений до восьми років позбавлення волі за ч. 1 ст. 258-3 КК України (створення терористичної групи).

Згідно обвинувального акту, підсудний в травні 2014 року, перебуваючи в складі “ДНР” під позивним “Чекіст”, взяв під контроль телевізійну вишку в м. Артемівськ (нині Бахмут-ред.) та організував припинення мовлення загальнонаціональних українських телеканалів і заміну їх російськими.

Також підсудний в першій половині 2014 року телефоном передавав дані про переміщення української військової техніки терористам.

Підсудний вини не визнавав повністю та посвідчив, що відключення телеканалів організував нібито за координацією з СБУ та МВС, щоб невідомі з числа терористів ДНР, не підірвали вишку яка транслювала мовлення українських телеканалів.

Часті переміщення територією України пояснював тим, що займався автомобільними перевезеннями і за допомогою телефонного звязку обмінювався зі знайомими про місця перебування військової техніки. Також припустив, що його телефоном, для звязку з терористами ДНР могли скористатися інші особи.

В червні 2017 року Апеляціним судом Кіровоградської області вирок було скасовано за скаргами прокурора та захисника та направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

З того часу, справа кочує по різних судах першої інстанції Черкащини без постановлення вироку.

З часу затримання у 2014 році і до середини січня 2018 року підсудний перебував під вартою.

З січня 2018 року запобіжний захід не обирався. Коли справа потрапила на розгляд Смілянського суду, на початку листопада 2019 року прокурор клопотав про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, але суд відхилив клопотання.

Нині справа перебуває на розгляді Кам’янського суду. Тут сторона захисту клопотала про визнання недопустимими зібраних доказів та закриття кримінального провадження, у задоволенні клопотання було відмовлено.