Багато черкащан рано чи пізно в своєму житті замовляють фотосесії з усіма потрібними атрибутами – зачіска, макіяж, відповідне вбрання, студія чи локація на вулиці, ну, і звісно, професійний фотограф. На підготовку цього дійства витрачається досить багато часу та енергії. Але не рідко урочистий настрій заміняє розчарування і образа.

Сьогодні в Черкасах при пошуку фотографа для індивідуальної фотосесії “випливає” десятки імен, однак серед справжніх професіоналів і майстрів свого діла, виявляються і відверті шахраї, які просто «розводять» довірливих городян на гроші, обіцяючи одне, а виконуючи щонайкраще половину обіцяного.

Довести потім свою правоту, як виявилось, непросто.

Нещодавно ми побачили в Instagram досить цікавий пост, в якому розповідалось про професійну діяльність наших місцевих фотографів з «великими» іменами.

«У мене була замовлена фотосесія з Оленою О. на 9 грудня минулого року. 29 листопада я отримала від неї відповідь-підтвердження, що ця дата в неї вільна і вона мене записує на фотосесію. Протягом всього наступного тижня ми спілкувались з нею обговорюючи деталі. Напередодні зйомки вона мені написала і запитала чи не могла б я перенести час. Але так як у мене був за раніше замовлений візажист, перукар і взята на прокат сукня, я не могла змістити час. Фотограф мені пояснила, що в цей день вона йде на благодійний бал, але запевнила, що на нашу зйомку вона встигне. В день самої фотосесії я приїхала у визначений час в студію, але фотографа не було. Я разом із власницею студії телефонували та писала їй, проте відповіді ми так і не отримали. В цей час, коли ми намагались зв’язатись, ми побачили, як у соцмережі пані Олена включала прямі ефіри і скидала відео з цього ж балу. Як результат, так вона і не з’явилась. І перша в житті моя фотосесія зірвалася б, якби не власниця студії, яка оперативно зреагувала і знайшла мені фотографа. Він приїхав за 15 хвилин в студію і відзняв для мене найкращу фотосесію. В таку ситуацію я потрапила вперше. Як виявилось згодом, не я одна така, кого ця фотограф так підвела. Я більше не потрапляла в подібні ситуації і надіюсь не буду, оскільки це дуже неприємно»,– поділилась своїм досвідом Анна Б., директор одного з черкаських ресторанів.

В цьому ж пості ми знайшли і ще «кинутих» черкащан.

«Я замовляла фотосесію в Олександра Р. Домовилась в березні, мене дуже хвилювали погодні умови, оскільки фотосесія була з дитиною. Коли обговорювала цей нюанс з фотографом, він запевнив, що не буде ніяких проблем, якщо потрібно буде перенести зйомку. Проте коли діло дійшло до цього, виникли проблеми, я навіть подумувала відмовитись, але через пень-колоду ми домовились на квітень. Сама фотосесія пройшла досидь добре, без ніяких проблем в приязній атмосфері. От уже фото-результат я отримувала з проблемами – без професійної-авторської обробки і аж через два місяці. При домовленості ми обговорили те, що він дасть у авторській обробці фото, проте їх він зробив лише два такі, і то я не була задоволена результатом. На всі мої прохання зробити свою роботу, я отримувала тільки обіцянки і відстрочки. Фото я так і не дочекалась. Після чого і вирішила написати пост про роботу цього фотографа на своїй сторінці Фейсбук та Instagram і підкріпити це фото переписок, де чітко видно як людина ставиться до своєї роботи», – розповідає пані Людмила, домогосподарка, яка захотіла зробити весняну фотосесію з сином.

З’ясувалось, що таких клієнтів по місту багато, навіть уже ходять «легенди» з приводу роботи подібних фотографів.

Ми вирішили самі перевірити, що буде, якщо замовити у названих людей послуги із фотозйомки. І що ви думаєте? Все пройшло за вище описаним сценарієм, тож виходить, що це зовсім не виняткові ситуації, а накатана схема.

Отож наша журналістка домовилась з подругою про фотосесію, підготувала все до зйомки – студія, зачіска і макіяж. Домовилась з Оленою О., проте вона, як і писали інші клієнти, не приїхала в студію в день самої фотосесії! Пояснила це тим, що в неї раптово виникла весільна фотосесія. Хоча, як на наш розум, фотосесія на весілля бронюється задовго до самої події, тож «накладок» при серйозному підході до роботи не мало б виникати.

Натомість Олена перенаправила до дівчат свого колегу, що цікаво, – Олександра Р., який відпрацював дві години. Роботою його журналісти були задоволені – приємний фотограф, фото, які вийшли, сподобались. Однак без обробки фото віддали не через тиждень, як обіцялось, а через місяць, якщо не більше.

А от із фото у авторській обробці, про які домовлялись, і, власне, заради яких і проводять ті фотосесії, ми так і недочекались.

На момент зйомки пан Олександр пообіцяв зробити по вісім фотографій кожній із дівчат, проте обіцянки не виконав. Результат – лише дві фотографії в обробці.

Фотограф просто сказав, що нічого робити не буде через те, що фотосесія була не його, і він обробив ті дві фотографії, як бонус. А крайнього шукайте самі, мовляв, ви ж замовляли.

Але от що цікаво, всі ці всі фотосесії дуже не дешеві. В середньому по 400 гривень за годину роботи. Це без оренди студії, і всіх інших “прибамбасів”. А коли хтось бере гроші за надання якихось послуг, то він із суто побутових стосунків переходить у поле економічної діяльності, де існують чіткі правила, за невиконання яких вже є відповідні законні санкції.

От тільки чимало городян про це не думає, а коли зіштовхується із відвертим шахрайством, то лише розводить руками: ну, не йти ж до суду через якусь тисячу гривень?

Юристи ж радять взагалі не замовляти подібні послуги через соцмережі та платити за них наперед, перераховуючи гроші на банківські картки. Бо це вже зона ризику, адже ви покладаєтесь лише на порядність свого віртуального візаві, що, погодьтесь, не надто розумно. Краще звертатись у спеціалізовані салони, через офіційні інтернет-сайти, сплачувати кошти по факту роботи, отримуючи якийсь документ про проплату, де буде чітко вказано, скільки і за що ви заплатили. Зрештою, ті, хто працює в законному полі і платить податки, від таких вимог з боку клієнта не відмовляється. Якщо ж відмовляється – то вже варто замислитись.

Правда, в салонах послуги, як правило, значно дорожчі. Але тут варто пригадати українську народну мудрість: дешева рибка – погана юшка.

Якщо ж все таки не втримались від спокуси і прикрість вже сталась – фахівці радять викликати поліцію. Якщо фотограф не прийшов на зйомку, а ви вже заплатили, – то прямо на місце фотосесії. Зрештою, правоохоронці кваліфікуватимуть дану подію, як шахрайство. А якщо ви перераховували гроші через банківські інтернет-додатки, то докази у вас уже будуть. Пізніше довести, що робота не була зроблена, чи була зроблена не в повному обсязі, – буде складніше, однак можливо. Знову ж таки, треба писати заяву в поліцію, а як докази, надавати скріни переписок, факти інтернет-проплат, долучати свідків. За свої права треба боротись, хоч це і не швидкий шлях.

Нашому виданню стало також цікаво, як на діяльність горе-фотографів реагують їхні колеги. Звісно, деякі толерантно пояснили, що коментувати таку роботу не можуть, оскільки в нас місто маленьке, і з цими людьми ще доведеться працювати. Проте були і такі, які не те, що не задоволені, а навіть обурені, оскільки це все відображається на репутації не тільки окремих персон, а і ставленні до всіх фотографів Черкас.

«Люди починають боятись замовляти фотосесії, упереджено ставляться до нашої роботи. Навіть інколи доходить до того, що клієнти починають на зйомці та перед нею говорити про те, що їх знайомі потрапляли в подібні ситуації, і не хочуть, щоб з ними сталось так само. Звісно, ми розуміємо людей, але ж не бити нам колег?», – розповів місцевий фотограф з багаторічним стажем.

Ми також спробували отримати коментарі від фотографів, чиї імена фігурували в постах ображених черкащан.

Пані Олена на запитання відреагувала досить гостро: «Якби вони жалілись на мене, то не ходили б на зйомки по декілька раз. А якщо комусь скучно жити і є претензії – завжди рада вислухати. Ви чесно? Як це так фотограф може не з’явитись на зйомку? Чи кого на чию зйомку відправила? Дякую за увагу… Пишіть… Коли буде вільний час постараюсь вам відповісти».

Натомість Олександр Р. вибрав іншу тактику – взагалі не відповідати на повідомлення.

Тож радимо черкащанам і самим відповідальніше ставитись до власних грошей, і щоб застрахувати себе, для початку не вестись на красиві картинки в соцмережах, користуватись надійними інтернет-сервісами, а при замовленні будь-яких послуг укладати елементарні договори або писати розписки, в яких будуть означені всі нюанси спільної роботи з фотографами.

Олександра Полянська