Про ситуацію на пляжах та у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах області станом на 19 липня 2024 року інформує ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» .

Фахівці Центру продовжують здійснювати моніторингові дослідження якості води поверхневих водойм акваторії пляжів, зокрема комунальних пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський-1» міста Черкаси, міського пляжу міста Ватутіне та 25 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах області.

Упродовж  останнього  тижня (15 – 19 липня 2024 року) фахівцями Центру на пляжах Черкас відібрано по 3 проби річкової води та піску для досліджень за мікробіологічними,  паразитологічними та санітарно-хімічними показниками.

Із них у 1 пробі піску відібраного на пляжі «Митницький» виявлено життєздатні цисти лямблій.

За мікробіологічними  та санітарно-хімічними показниками відхилень від нормативів у воді акваторій та піску пляжів не виявлено.

За цей же період у місцях масового відпочинку області відібрано  28 проб води за мікробіологічними показниками,  23 –  за санітарно-хімічними та 9 проб піску за паразитологічними показниками.

Із них гігієнічним вимогам  не відповідали 20 (71,4%) проб води за мікробіологічними показниками (індекс лактозопозитивної кишкової палички та коліфагів) зокрема:

місто Кам’янка ( річка Тясмин, місце короткочасного відпочинку населення);

місто Корсунь – Шевченківський (річка Рось, місце масового відпочинку «Пляж жіночий» та місце масового відпочинку на ставку  «Мартанський став»)

місто Сміла (річка Тясмин, місце масового відпочинку населення по вул. Ротондівська, 1 (біля стадіону «Юність»),

місце масового відпочинку населення по вул. Сунківська, 3 ( біля ЗОШ №6) та  на річці Сріблянка, місце масового відпочинку населення  по вул. Родини Бобринських, 121 (біля стадіону «Авангард»);

місто Чигирин (річка Тясмин, місця масового відпочинку в районі КП «Стадіон «Колос» та поблизу ресторану «Пампушка»);

село Тіньки (річка Дніпро, місце масового відпочинку населення);

село Рацеве (річка Дніпро, місце масового відпочинку населення);

місто Канів (місце масового відпочинку населення по береговій лінії річка Дніпро та на водоймі «Лимарка»);

місто Христинівка (місце масового відпочинку населення на ставку «Долинка»).

За санітарно-хімічними та паразитологічними показниками відхилень від нормативів не виявлено.

Про результати досліджень поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та голів відповідних територіальних громад,  направлені пропозиції  балансоутримувачам місць масового відпочинку на воді щодо проведення необхідних профілактичних заходів.

Ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із місцями рекреаційного водокористування,  на території області  не зареєстровано.

Моніторинг якості та безпечності води та ґрунту (піску) на пляжах та у місцях масового відпочинку на водних об’єктах області триває.