20 серпня 1925 року Постановою Ради Народних Комісарів УСРР територію могили Великого Кобзаря було оголошено державним заповідником. Відтоді розпочалася історія національної Святині. Наразі колектив Шевченківського національного заповідника активно готується до відзначення пам’ятної дати. Повідомляють у пресслужбі музею.

Так, у цей день та напередодні планується проведення заходів з нагоди річниці. Зокрема, будуть пошановані колишні хранителі Тарасової могили та працівники Заповідника. Також у Церкві Пресвятої Богородиці, що неподалік Чернечої гори, буде проведено літію (заупокійну службу).

Безпосередньо в день річниці для гостей та всіх відвідувачів музею Т.Г.Шевченка планується провести виставку живописних та графічних творів українських художників із фондів Заповідника, перегляд фотопрезентації з історії установи. Окремою важливою подією стануть презентації книги «Святиня. Чернеча гора та стародавній монастир Канівський» провідного наукового співробітника З.Тарахан-Берези і щойно опублікованого другого прижиттєвого видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, укладачем якого є С.Гальченко. Планується також проведення круглого столу з гостями і працівниками Національного заповідника, де розгляуться питання стану і перспектив розвитку пам’яток та об’єктів, що наразі ними опікуються спеціалісти установи. Під час урочистого засідання відбудеться вшанування та відзначення ветеранів музейної справи.

За словами в.о. генерального директора Шевченківського національного заповідника Валентини Коваленко, досить скромне відзначення річниці створення Історико-культурного заповідника біля могили Тараса Шевченка зумовлено, в першу чергу, продовженням карантинних заходів щодо попередження розповсюдження корона-вірусу (Covid-19).