Минулої ночі на Черкащині реєструвалися сильні морози 18-21º, найхолодніше було у Золотоноші -22,3º. За минулу добу середня температура повітря у Черкасах становила -20º, що аж на 12º нижче середніх значень за останні 30 років. Повідомив головний синоптик Черкащини Віталій Постригань.

Впродовж морозного періоду ґрунт промерз до 9-20 см, на річках утворився суцільний льодовий покрив. Поля рівномірно вкриті снігом, висота становить 3-7 см. Температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимини знизилась до 2-7º морозу, що значно вище критичної температури вимерзання та є оптимальною для перезимівлі.

За прогнозом синоптиків, адвекція холоду з північних широт утримається ще найближчі дві доби. В умовах антициклонального характеру погоди, а отже і малохмарної погоди, відбуватиметься додаткове вихолоджування земної поверхні. Тому наступні дві ночі чекаємо 17-22º. Завтра вдень 10-15º морозу.

Отже, свято Водохреща очікується морозним, але виходити на лід, особливо великими групами людей – небезпечно.

Вже із 21 січня на погоду регіону розпочнуть впливати атлантичні циклони. Вітер змінюватиметься на південні румби, температура підвищиться вночі до 8-13º морозу, вдень до 3º морозу – 2º тепла. Істотних опадів до кінця робочого тижня чекати не варто.