Щедрий Вечір — це залишок дохристиянського звичаю, святкування пере Новим Роком за старим стилем. Раніше, українці святкували Новий Рік у ніч з 13 на 14 січня. Згодом, це змінилося, а 13 січня, натомість, почали святкувати Меланки або ж преподобної Меланії.

За дохристиянськими віруваннями — Меланка або ж Миланка, це молодша сестра слов’янської богині Лади. За християнськими віруваннями це преподобна Меланія. Проте, обрядові дійства вказують на те, що раніше в українців існувала саме міфічна Меланка, у яку заведено переодягатися на Щедрий Вечір одному з парубків.

Традиції святкування Щедрого Вечора

У цей день готують уже не таку просту кутю, як на Святий Вечір, лише з крупи та маку. Цей вечір Щедрий, а значить щедра й кутя: з родзинками, горіхами, сухофруктами та іншими додатками за смаком.

Крім куті, готували якомога більше щедрих страв: голубці, холодець, буженину, ковбаси, різні наливки, солодкі пироги. Також, традиційно, у цей вечір палили Дідуха із соломи.

Не обходився вечір 13 січня без щедрівок. Цілі компанії перевдягалися у тварин та містичних істот і йшли щедрувати від дому до дому. Як проходили щедрування? Переодягнені в костюми компанії ходили від хати до хати. Співали, танцювали, виконували невеликі вистави. Інколи, навіть із музичним супроводом. Усе, щоби розважити господарів. Ті, у знак подяки, пригощали їх стравами й напоями із застілля, а із собою давали дрібні гроші чи солодощі, різні страви чи напої.

Ходили щедрувати компанії маленьких дітей, або ж дорослих. Інколи — усі разом. А, пісні були у всіх однакові — традиційні українці щедрівки, які й зараз лишилися незмінними.

Ой сивая та й зозуленька.
Щедрий вечір, добрий вечір,
Добрим людям на здоров’я!

Усі сади та й облітала,
Щедрий вечір, добрий вечір,
Добрим людям на здоров’я!

Ворожіння на Щедрий Вечір

Заведено було в це свято дівчатам вночі ворожити. Більшість ворожінь схожі на ті, що й на Андрія. Відрізняються найпопулярніші в кожному регіоні. Ось кілька прикладів, як можна ворожити з 13 на 14 січня:

1. Вийти на вулицю після опівночі. Яку тварину першу побачиш — таким буде й майбутній чоловік. Собака — злим, вівця — спокійним та смиренним, корова — щедрим тощо.

2. Біля воріт насипати зерно. А, зранку перевірити: якщо його ніхто не зачіпав, значить майбутнє сімейне життя буде щасливим.

3. Покласти гребінця під подушку та перед сном вголос попросити судженого прийти й розчесати волосся. Хто присниться в цю ніч, з тим і одружишся.

Найпопулярніше нині ворожіння — вийти опівночі на вулицю та запитати в першого зустрічного чоловіка, як його звати. Мовляв, таке ім’я матиме й майбутній наречений.

Окрім ворожіння, приглядалися раніше українці й до прикмет Щедрого Вечора.

Прикмети на Щедрий Вечір з 13 на 14 січня

Якщо ніч на 14 січня тиха, без вітру та хмар, то рік буде вдалим не тільки для людей, а і для свійських тварин.

Якщо зранку світить високо сонце, то весь рік буде щасливим. А садовий врожай вродить найкраще.

Якщо зранку всі дерева покриє іній, то це до доброго врожаю зернових і якісного меду.

Якщо випав сніг, то врожай восени буде гарним. А, якщо погода тепла та безсніжна, то літо буде дощовим.

Яким буде для людини перший день Нового Року, таким буде й весь прийдешній рік.

А, якщо 13 січня тепло, то, навпаки, літо має бути теплим.

Якщо вночі вітер дме з півдня, то рік буде теплий. Із заходу, то буде вдосталь молока й риби, зі сходу, це до врожаю фруктів.

Якщо зоряне небо, то добре нестимуться кури в наступному році.

Якщо ожеледь на деревах, то уродить садовина.

Якщо сильний мороз і падає малий сніг— це на врожай хліба, здоров’я людей і тварин.

Коли ж тепло й без снігу — погана прикмета, що передбачає неврожай і хвороби.

Якщо під старий Новий рік добрий сніг — сій гречку.

Зранку 14 січня, усі відпочивали, веселилися та добре їли. Адже, вірили, що вдало проведений перший день забезпечить достаток і щастя на весь рік.