Вакцинація є ключовим елементом профілактики інфекційних захворювань і захищає не тільки окремих дітей, але й суспільство в цілому. Зокрема, перед вступом до дитячого садочка вакцинація набуває особливої важливості, оскільки малюки в цьому віці більш вразливі до інфекцій і знаходяться у колективі, де ризик поширення захворювань зростає.

Чому вакцинація важлива?

Захист від інфекційних захворювань: діти, які не мають вакцинації, підлягають високому ризику захворіти на хвороби, які можуть бути серйозними або навіть небезпечними для життя. Вакцинація забезпечує створення імунітету, що знижує ймовірність захворювання.

Зниження ризику епідемій: вакциновані діти менш ймовірно стануть джерелом інфекцій для інших. Це допомагає уникнути спалахів захворювань у дитячих колективах.

Формування колективного імунітету: високий рівень вакцинації серед дітей сприяє формуванню колективного імунітету, який захищає тих, хто не може бути вакцинованим з медичних причин або є менш імунним.

Які щеплення проводяться перед вступом до дитячого садочка

В Україні щеплення від туберкульозу, дифтеріїї, правця, кашлюка, поліомієліту, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В та гемофільної інфекції типу В є обов’язковими і входять до національного Календаря, відповідно до якого дитині вводяться вакцини в найбільш оптимальний вік. Перед вступом до закладу освіти кожна дитина повинна пройти медичний огляд, результати якого заносяться в медичну форму, зокрема  і вакцинальний статус – перелік щеплень, який повинна мати дитина в певний період свого розвитку.

Відповідно до національного Календаря щеплень:

В першу добу життя проводиться перше  щеплення проти гепатиту В.

На 3-5 добу життя – вакцинація проти туберкульозу.

У 2 місяці – перша доза щеплення проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, ХІБ-інфекції та друга доза щеплення проти гепатиту В.

У 4 місяці – друга доза щеплення проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, ХІБ-інфекції.

У 6 місяців – третя доза щеплення проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гепатиту В.

У 12 місяців – щеплення проти кору, паротиту, краснухи та наступна доза – проти ХІБ-інфекції.

У 18 місяців – четверта доза щеплення проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту.

Щеплення перед вступом до школи

Календар профілактичних щеплень визначає чіткі терміни, коли потрібно щеплюватися.

Так, школярі у 6-річному віці  повинні мати щеплення:

Друге щеплення  проти кору, паротиту, краснухи та виконану ревакцинацію  проти дифтерії, правця, поліомієліту.

Процес вакцинації: що потрібно знати?

Графік щеплень: діти отримують більшість щеплень у ранньому віці, але деякі щеплення проводяться і в більш старшому віці. Важливо дотримуватись Календаря щеплень, рекомендованого медичними установами.

Організація проведення щеплень: сімейний лікар чи педіатр організовують та проводять вакцинацію, відповідно до Календаря у встановлені терміни. Якщо дитина з якихось причин пропустила певне щеплення – не потрібно починати курс вакцинації спочатку, необхідно надолужити пропущене щеплення. Для цього лікар складе індивідуальний графік і проведе необхідну кількість вакцинальних сесій з урахуванням термінів та інтервалів введення  імунобіологічних препаратів.

Документація:  Основним документом є карта профілактичних щеплень (форма №063/о). Оригінал зберігається або в картотеці поліклініки, або у сімейного лікаря, якщо ви принесли форму при укладанні декларації. Інформація про щеплення може зберігатися і в ЕСОЗ (електронній системі охорони здоров’я). У Helsi також з’явився функціонал «Календар щеплень», який надає людині інформацію про щеплення, які потрібні їй від народження і впродовж усього життя. За результатами медичного огляду особі (її батькам чи іншим законним представникам) видаються документи для подання до закладу освіти у порядку, визначеному законодавством, а саме витяг з медичної картки амбулаторного хворого за формою № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)».

Можливі побічні ефекти: як і будь-яке медичне втручання, вакцинація може мати побічні ефекти, але вони зазвичай незначні і тимчасові, не вимагають медичної допомоги (слабке підвищення температури, почервоніння, припухлість в місці уколу).

Вакцинація є важливим компонентом забезпечення здоров’я дітей і суспільства в цілому. Для батьків, чиї діти йдуть до дитячого садочка або школи, забезпечення своєчасної імунізації є не лише обов’язком, але і важливим внеском у здоров’я і безпеку їхніх дітей, яка допомагає уникнути інфекційних захворювань , забезпечує спокій і безпеку в дитячому колективі.