З першими морозами у Черкаському зоопарку тварин поступово переводять на зимовий раціон, розповів Суспільному директор Євген Ван. Хижакам дають більше м’яса, копитним – сушене різнотрав’я та вітамінізовані корми.

За словами пана Євгена, у зоопарку зимовими харчами запаслися ще з літа.

“Кожного року ми проводимо заготівлю кормів. Нині в нас все добре з продуктами: м’ясо заготовлене майже на три місяці, є сіно, зерно”, – розповів він.

Порції для тварин нині збільшили на 15-20 відсотків. Переводять на посилений режим харчування вихованців зоопарку поступово, зазначив Євген Ван.

blank

Проте, додав він, є ті, кому зміни у меню не потрібні: “У нас тераріумна група велика. Для них раціон залишається такий, як є. Вони знаходяться навіть взимку при фонових температурах від 24-28. Тому їм це не потрібно”.

Для тамаринів готують рибно-фруктове асорті, розповіла доглядачка Людмила Скалига:

“На сніданок варена риба, яблучка, груша, виноград і банан, бо вони ж мавпочки”.

blank

Загалом, для приматів раціон на зиму не змінився, хіба що збільшили об’єми страв, додала пані Людмила.

“Деякі фрукти “відходять”, взимку їх немає, то замінюємо іншими. А банани, апельсини, ківі – це вони їдять цілий рік. На вечір їдять хурму”, – розповіла вона.

Копитні замість зеленої трави ласують сушеним різнотрав’ям. З їхнього меню, пояснила завідувачка відділу ссавців Лідія Осадча, прибрали овочі та додали більше вітамінних кормів:

“Восени були овочі, а як морози пішли, нижче нуля, то взагалі їх прибрали. Важливо, щоб овочі не замерзали і щоб тварини не їли переморожені продукти, тому що це призводить до негативних наслідків для їхнього здоров’я тварин. Також кілька місяців тому почали давати їм концентрований корм для нажировки”.

Хижакам теж збільшили порції. У рисей Боні і Клайда на сніданок яловичина. Замість півтора кілограма з настанням зими отримують два з половиною.

blank

“Якщо будуть великі морози, то буде і по три кілограми м’яса. Тобто все регулюється відповідно до стану тварини і до того, яка погода”, – пояснила Лідія Осадча.

Все для того, щоб тварини себе добре почували і краще пережили ті чи інші температурні зміни, зазначила вона.