На Черкащині 60% навчальних закладів мають певне укриття чи об’єкти, які можуть бути ними визначені, розповів начальник обласного управління освіти Валерій Данилевський. Вони із 1 вересня зможуть приймати дітей на очне навчання. Всі інші навчатимуться онлайн. Суспільне дізнавалося настрої учнів та педагогів у школах, де немає належних укриттів.

1 вересня учні однієї зі шкіл Черкаського району зустрічатимуть не за партами, а онлайн. Усе – через відсутність укриття, розповіла директорка закладу освіти Леся Атамась. З її слів, під бомбосховище хотіли облаштувати котельню, але це приміщення, за результатами обстеження спеціальною комісією, не відповідає нормам.

“За результатами огляду представники ДСНС сказали, що наша котельня не може слугувати найпростішим укриттям”, – пояснила вона.

Артем Компанієць і Маша Жук – однокласники. Востаннє за своїми партами сиділи 23 лютого. Нині ж класи пустують.

“У школі завжди є небезпека, бо зараз іде війна. Ракета може впасти на будівлю школи, а коли велике скупчення людей, то може бути небезпечно”, – зазначив Артем.

Маша додала: теж із 1 вересня до школи не піде, буде вчитися онлайн: “Раніше вже було таке, що ми навчалися онлайн. Спершу це було добре, але насправді нічого хорошого в цьому немає. Однак я все розумію і ставлюся до нинішньої ситуації серйозно. Тому, якщо це потрібно, буду навчатися онлайн”.

Дистанційне навчання безпечніше для її дитини, вважає мама п’ятикласниці Ірина Діденко. На думку жінки, постійні повітряні тривоги та новини про ракетні обстріли лише додаватимуть учням стресу.

“Наша школ не розрахована на евакуацію дітей: вузькі сходи, не ті інженерні споруди, не так воно будувалося. Ситуація у Вінниці, перед цим – у Кременчуці, до цього – історія з драмтеатром у Маріуполі – показують, що цей підвал – це дуже страшно. Особисто я не хочу, щоб у нашому селі сталося подібне”, – зазначила жінка.

Віталіна Гуржій – теж мама п’ятикласниці. Жінка розповіла: донька навчається за програмою Нової української школи. Хоч і складно, та все ж краще опановувати науку вдома, вважає вона: “Я готова сама пояснювати їй, допомагати вчителям, йти назустріч, але свою дитину я не готова поки що віддати на очну форму навчання”.

На думку директорки школи Лесі Атамась, на рівень знань дистанційне навчання не вплине.

“Я особисто не думаю, що організація освітнього процесу у режимі офлайн в умовах постійних повітряних тривог або в умовах обстрілів буде більш ефективною чи більш успішною, ніж організація освітнього процесу у режимі онлайн”, – зазначила вона.

Начальник обласного управління освіти Валерій Данилевський розповів: нині усі школи в області перевірили на наявність укриттів та дали їм певні рекомендації. Далі ухвалюватимуть рішення щодо того, як саме в них буде здійснюватися навчальний процес.