Прибрати стихійне сміттєзвалище, що облаштували біля його будинку, просить житель села Хацьки Микола Упиренко. Сміття вітром розносить у людські двори та ліс, а від смороду на вулиці неможливо дихати, розповідає Суспільне.

Раз на тиждень прибирає сміття біля свого будинку місцевий житель Микола Упиренко: сміття вітром приносить зі сміттєзвалища. Тут чоловік проживає десять років. Проблема розпочалася, коли на іншому сміттєзвалищі закінчилося місце.

“Туди проїзду для техніки не було. Тут були дерева, простір, було чистенько. Потім уже з’явилися люди, почали сипати сюди сміття і з’явився смітник”, – розповів чоловік.

Тому, зауважив Микола Упиренко, останні роки їм із сусідами стало некомфортно жити: “Років п’ять-сім неможливо пити воду, тому що всі дощові води зі смітника осідають у землю, у ґрунтові води. Коли спека– тут не можливо навіть дихати у дворі, стараєшся десь у приміщення, в хату вскочити”.

blank

Раз на рік сміття підгортають, але цього недостатньо для вирішення проблеми: “Його треба зачинити. Але чомусь ніхто не хоче прислуховуватися, навести тут лад. А викидають, хто що хоче, хто що може”.

Сміттєзвалище неодноразово підпалювали, розповідає місцевий житель Станіслав Мирошніченко: “Сміття загоряється, можливо, це і підпали, а може самозагоряння. Після цього виділяються отруйні речовини у повітря”.
blank

Недалеко від сміттєзвалища проживає і Віктор Скіц: “Смітник розширяється, і його не встигають підгортати. Летять пакети целофанові, запах неприємний. Коли ж палять, целофан горить і дихати немає чим”.

Ці сміттєзвалища накопичувалися у селі протягом тридцяти років, повідомив староста села Анатолій Миколенко. У 2019-му році половина жителів громади уклали угоди із приватним підприємцем на вивіз сміття. Решта “утилізує непотріб” у лісосмугах та ярах.

“Згідно з договорами, які заключають наші жителі, вони беруть собі номерки в залежності від кількості мішків. І два рази в тиждень машина їздить збирає сміття. Встановили ціну – 20 гривень один мішок. Для того, щоб сортувати сміття, установлені ящики для вивозу скла і пластику”, – зазначив він.

Найближчим часом зроблять чергове підгортання сміття. Але вирішення проблеми залежить від свідомості самих жителів села.