Із другого березня до вісімнадцятого квітня триває Великодній піст. В цей час віряни обмежують себе у споживанні м’яса, риби, молочних продуктів. На думку лікаря-терапевта Володимира Казмірука, під час пандемії коронавірусу люди, які дотримуються посту, повинні ретельно слідкувати за станом свого здоров’я, розповідає Суспільне.


Черкащанка Галина Компанієць дотримується посту десять років. Розповідає, що постує п’ять разів на рік. Каже, нинішній піст через пандемію не послаблює:

– Ми полегшуємо роботу своєму організмові, відтак в організму є можливість давати додаткові ресурси на боротьбу з хворобою, тобто не треба боятися посту, навпаки треба бути в усьому розумним. Не треба сумувати, страждати. Подивіться, скільки всього може бути на столі, і це маленька частка від того, що взагалі можна приготувати, – розповіла Галина.

Для тіла дотримання посту в період карантину не є проблемою − вважає Владика Черкаський і Чигиринський Іоан. Послаблення посту дозволяється хворим, вагітним і людям, які важко працюють у період карантину:

blank

– Якщо ми говоримо про послаблення посту, значить, говоримо про те, щоби людина, приходячи у магазин, знову купувала м’ясо, якщо у неї є пісна їжа, або перестала перейматися своєю душею. У цьому немає жодного сенсу і піст ніяким чином не пересікається із пандемією і карантином.

Лікар-терапевт Володимир Казмірук радить під час посту і пандемії коронавірусу дослухатися до свого організму. Каже, що особливо уважними до свого здоров’я мусять бути люди поважного віку і ті, хто має хронічні захворювання:

– М’ясо, яйця і є ті амінокислоти й поживні речовини, що дають можливість протистояти, підвищують імунний статус. Тому сьогодні, у час пандемії, є застереження. Я не думаю, що ми великий гріх вчинимо, піст же не тільки сповідує харчування, піст – це філософське розуміння, ставлення до життя і переосмислення життя.

Священник греко-католицької церкви отець Юліан Шеремета телефоном зі Сполучених Штатів Америки прокоментував, чи потрібно дотримуватися посту під час пандемії:

blank

– Послаблення щодо посту немає. Можливо, навпаки, нам сьогодні потрібно постити, більше молитися, більше уповати на Господа Бога, щоб перемогти оцю всю біду, що є на нашій планеті у всіх точках земної кулі. Сьогодні піст – це не є утримуватися якихось продуктів, я би сказав, що сьогодні піст – це не виходити з дому, слухати поради лікарів і влади, що нам кажуть, сьогодні піст – це зберегти чуже життя.